Geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye’de Sokak Hayvanlarını Koruma Kanunda yapılan değişiklik, gündemde büyük yankı uyandırmıştı. Henüz komisyonda görüşülen yasa tasarısı Türkiye’ye genelinde hayvan severin büyük tepkilerini beraberinde getirmişti. Kabul edilen yasa tasarısı, Antalya’da da büyük tepkilere neden olmuştu. Ancak gösterilen tepkilere rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Taviz yok ‘dediği yasa teklifi meclisten geçerek kabul edilmişti. Ayrıca yasa teklifinde en çok tepki gösterilen madde 5’inci madde olmuştu. 5’inci madde şu değişiklik yer aldı: “[15] 30/7/2024 tarihli ve 7527 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle, bu bölüm başlığında yer alan 'Öldürülmesi' ibaresi 'Ötanazisi' şeklinde değiştirilmiştir.” Veteriner hizmeti kanununda yer alan esaslara göre öldürülmesinin yolunu açtı. Bunun yanı sıra yasa teklifi meclisten geçer geçmez Türkiye’de bazı belediyeler sokak hayvanlarını toplayıp ölümüne neden olması ülkede infiale neden oldu. Peki bundan sonra ne oldu?

Sokak1

KATLİAMLAR ARDI ARDINA GELDİ

Mecliste kanun teklifi geçtikten sonra haberler peş peşe gelmeye başladı. İlk önce Niğde’de toplanan sokak köpeklerinin öldürülmesi iddiası sosyal medyada epey bir tepki topladı. Ancak Ankara Altındağ İlçesinde sokak hayvanlarının öldürüldüğüne dair ortaya çıkan görüntüler, hayvan severlerin sert tepkisine neden oldu. Ortaya çıkan görüntülerde sokak hayvanlarını kesilerek öldürülüp bir çukur içine gömülmüş halde bulundu. Altındağ ilçesine giden hayvan severler, gördükleri manzara karşısında dehşete düştü. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalar ise hayvan severleri tatmin etmedi.

Sokak Hayvanaları

ANTALYA DA NE ODU?

Antalya’da hayvan severler sokağa dökülmüştü. Sert tepiler gösteren Antalyalı vatandaşlar, “bu yasa kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler ve sivil toplum kuruluşları (STK) ve hayvan severler bir araya gelerek, sokak hayvanları sorunu ve çözüm önerileri için toplantılar gerçekleştirmişti.

Hayvan Sokak

2 Ağustos 2024 tarihinde 32620 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun da yer alan koruma ve çözüm önerileri görüşüldü. Yapılan toplantılarda sahipsiz sokak hayvanlarının daha iyi bir gelecek sunmak ve onları korumak için çalışmalar hız kesmeden devam etmişti. Arından Antalya Büyükşehir Belediyesi, Satın alma sahiple” kampanyasıyla sokak hayvanlarının sahiplenilmesi için proje başlattı.

Sokak H1

Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi, hayvanların sağlık kontrollerinin yapıldığı, gerekli tedavilerin sağlandığı ve sahiplendirme süreçlerinin yürütüldüğü modern bir tesis olarak hizmet veriyor.

Muhabir: ERDEM KILIÇ