Narenciyenin başkenti olarak anılan Antalya’da narenciye krizi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Girdi maliyetleri nedeniyle kara kara düşünen üreticiler, ürünlerini toplamaya yanaşmak istememişti. Son yıllarda işçi ücretlerinin, ilaç gübre fiyatlarının artması nedeniyle zarar eden üreticiler ne yapacaklarını şaşırdı. Birçok alternatif çözüm bulan üreticiler, girdi maliyetlerinin altından kalkamıyor. Ağaçlarına verdikleri gübrelerden kısan üreticiler, yine de zarar etmeye devam etti. Daha fazla dayanamayan birçok üretici ise çözümü bahçelerini sökmekte buldu.

Narenciye Bahcesi (Small)-1

Özellikle Kumluca, Finike ve Kumluca ilçelerinde sökülen bahçeler nedeniyle narenciye fiyatları da uçtu gitti. Semt pazarlarında limon fiyatlarının 120 liraları görmesi nedeniyle isyan eden üreticiler, bahçelerindeki son ürünleri ise 3 liradan satmasından dolayı isyan ederek, konuya tepki göstermişti. Girdi maliyetlerinin yükselmesine karşılık tarladan 3 liraya alınması nedeniyle ‘Yeter’ diyerek bahçelerini sökmeye başladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, ciddi açıklamalarda bulundu.

Antalya Zmo Ali Top (Small)-1

Narenciye ağaçlarındaki sökümlerin devam ettiğini dile getiren Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, “Limonun tarlada çok düşük ücretlerden satılmasından dolayı üreticilerden öfkeyle sökenler oldu. Her geçen gün söküm sayısı da artmaya devam ediyor. Öte yandan tarım dışı kullanıma çıkan tarım arazilerinin büyük çoğunluğu da maalesef bahçe bölgelerinden gidiyor. Peki neden? Narenciye bahçelerinin büyük çoğunluğu Kumluca, Finike civarında yani şehre yakın yerlerde var. Şehirler büyüdüğü zaman da bahçeler yok oluyor” dedi.

ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ

Antalya Narenciye Bahcesi (Small)

Üretimin desteklenmesi gerektiğini belirten Başkan Ali Top, “Üreticiler kendi aralarında bir araya gelerek, kendi zincirini oluşturması gerekiyor. Eski günlerde olduğu gibi kooperatifçilik desteklenebilmeli. Kooperatifçilik tercih edilir hale getirilmeli ki üreticiler kendi ürünlerini kendileri soğuk hava depolarına koymalılar.

Mandalina (Small)

Bir kısım soğuk hava deposu amaç dışı kullanım yerlerine kiraya verildiğine dair duyumlarımız var. Bir dönem soğuk hava depoları yapıldı ama bu depolar bazı şirketlere ve zincir marketlere kiraya verildi. Bundan dolayı bazıları boş kaldı. Her sökülen bahçe ve ağaç demek bunu işleyecek olan paketleme ve soğuk hava deposunu pazarının kaybı demektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / GÜNAY SARI