Geçtiğimiz yıl Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli "Cumhuriyet'in 100'ncü yıl dönümünde 100 maddelik Anayasa teklif metnimiz de çoktan hazırlanmıştır. Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür" sözleri ile 19 ilçenin il yapılabileceği şeklinde bir gündem yaratmıştı.
Geçtiğimiz şubat ayında ise TÜİK il olmak için gerekli kriterleri açıkladı. Ancak araya yerel seçimlerin girmesi ile birlikte konu gündemde fazla kalmadı.
İL OLMA KRİTERLERİ BELLİ OLDU
Buna göre il olacak ilçeler en az 100 bin nüfusa ve il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olacak. Ancak sadece bu özellikler yeterli değil. Şehirleşme, ekonomik çeşitlilik, eğitim gibi başka kriterlere de bakılacak.
İL OLABİLECEK 25 İLÇE VAR
Buna göre Türkiye’de bu kriterlere uyan 25 ilçe bulunuyor. İl olmaya aday gösterilen ilçeler arasında Balıkesir Bandırma, Ordu Ünye, Balıkesir Ederemit, Ankara Polatlı, Hakkari Yüksekova, Adıyaman Kahta, Mardin Midyat, Şanlıurfa Siverek, Diyarbakır Ergani, Mardin Cizre, Aydın Nazilli, Adana Kozan, Kahramanmaraş Elbistan, Edirne Lüleburgaz, Manisa Akhisar, Van Erciş Zonguldak Ereğili, Hatay İskenderun, Tekirdağ Çorlu, Bursa İnegöl ve Mersin Tarsus bulunuyor.
ANTALYA'DAN DA İKİ İLÇE VAR
Listede Antalya’dan da iki ilçe var. Antalya’nın Manavgat ve Alanya İlçeleri de il olacak ilçeler arasında gösteriliyor.
Son günlerde özellikle sosyal medya ve basında ilçelerin bu ilçelerin il olma konu sık sık gündeme gelmeye başladı. Ciddi maliyet isteyen ilçelerin il olma taleplerinin sıkça gündeme gelmesi ise beraberinde, “Acaba hükümet bu konuda düğmeye mi basıyor sorusunu da gündeme getirdi.
Özellikle Alanya uzun yıllardır il olmak için lobi yapıyor. Yaklaşık 30 yıldır bu konuda beklentisi olan Alanya şimdiye kadar bu amacına ulaşamadı.
Peki Alanya ve Manavgat’ın il olması Antalya’yı nasıl etkiler?
ANTALYA’NIN YENİ NUFUSU KAÇ OLACAK?
Antalya’nın 2024 tahmini nüfusu 2 milyon 738 bin 191. Buna karşılık Alanya’nın nüfusu 359 bin 891, Manavgat’ın nüfusu ise 258 bin 367. İki ilçenin nüfusunun azalması ile birlikte 2 milyon 119 bin 933’e düşüyor. Ancak bu ilçelerin il olması ile birlikte Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Gazipaşa ilçeleri de Antalya’dan çıkmış olacak. Akseki’nin nüfusu 11 bin 896, İbradı’nın nüfusu 4 bin 243, Gazipaşa’nın nüfusu 55 bin 185 ve Gündoğmuş’un nüfusu 8 bin 259. Bu durumda Antalya’nın nüfusu da 2 milyon 40 bin 350’ye düşüyor.
KAÇ İLÇE VE KAÇ MAHALLESİNİ KAYBEDECEK?
Antalya’nın toplam 19 İlçesi bulunuyor. Alanya ve Manavgat’ın il olması ile birlikte Akseki, İbradı, Gündoğmuş ve Akseki’nin de Antalya’dan ayrılması ile Antalya’nın 13 ilçesi kalacak.
Öte yandan şu anda Antalya’nın toplamda 913 mahallesi bulunuyor. Manavgat’ın 106, Alanya’nın 102, Gazişpaşa’nın 53, İbradı’nın 9, Gündoğmuş’un 29 ve Akseki’nin 51 mahallesi var. Bu mahallelerin de ayrılması ile birlikte Antalya’daki bu durumda 356 mahallesini kaybedecek ve toplam mahalle sayısı 557’ye düşecek.
OTEL VE YATAK KAPASİTESİ
Antalya’da toplam 2 bin 492 otel bulunuyor. Bu otellerin toplam yatak kapasitesi ise 615 bin. Antalya’nın en fazla yatak kapasitesine sahip olan ilçesi ise Manavgat. 529 otel ve 183 bin 706 yatağı bulunuyor. 575 oteli bulunan Alanya’nın yatak kapasitesi de 167 bin 235. Bu durumda Antalya otel ve yatak kapasitesinin yarısını kaybediyor. Bu durumda Antalya’nın turizm bölgesi sayılabilecek.4 ilçesi kalıyor. Serik’in Belek, Boğazkent, Kadiriye bölgeleri, Aksu Kundu Oteller bölgesi, Kemer ve Kaş.
SİYASİ DURUM
Alanya ve Manavgat’ın il olması durumunda bu iki ilçe 2’şer milletvekili alıyor. Bu durumda Antalya’nın Milletvekili sayısı 12’ye düşüyor. Antalya’dan ayrılacak olan Manavgat, Alanya, Akseki ve Gazipaşa Belediye Başkanları CHP’den. Bu durumda Büyükşehir ile birlikte 17 belediyesi bulunan CHP’nin belediye sayısı 13’e düşüyor. Gündoğmuş ve İbradı Belediye Başkanları ise AK Parti’den. Bu durumda Ak Parti’nin Antalya’da hiç belediyesi kalmıyor.