Zabıtalık mesleği, günümüzde gerek maaşlarının iyi düzeyde olması gerekse de belediyeler kapsamında birçok yan hakkın tanımlanması nedeniyle oldukça popülerdir. Son memur zamlarından sonra zabıta maaşları 2024 yılının en fazla merak edilen maaş başlığı oldu. Sizler için zabıta memuru maaşlarını inceliyoruz!
Zabıta maaşı 2024 yılında, önceki yıllara benzer şekilde yeni başlayan, lise mezunu, lisans ve önlisans mezunu gibi farklı alternatif kadrolara göre belirlenmektedir. Tüm memur kadrolarında olduğu gibi zabıtalık mesleğinde de maaşı etkileyen en önemli faktör kıdem ve derecedir. Zabıta memur maaşı ne kadar oldu? Tüm detaylarıyla sizlerle…
Zamlı Zabıta Maaşı Ne Kadar Oldu?
Güncel zabıta maaşları, meslekte çalışan ya da kariyerine bu meslekte yön vermek isteyen kişilerce araştırılmaktadır. En düşük ve en yüksek zabıta maaşı, son memur maaş zamlarıyla birlikte belirlendi! %49,25’lik zam sonrasında zabıtaların maaşı ne kadar oldu? Güncel bilgileri sizlere için paylaşıyoruz.
Zabıta maaşı 2024 yılında önceki yıllarda olduğu gibi kadro derecesi ve kıdemi, eğitim seviyesi, deneyim süresi ve görev yeri gibi kriterlere göre belirleniyor. Buna bağlı olarak belediye zabıta maaşları için pek çok kadro mevcuttur. Tüm kadro ve pozisyonları değerlendirdiğimiz maaş tablosunu inceleyelim…
Zabıta Maaşları 2024: Güncel Bilgiler!
Zabıta memuru maaşı, genel anlamda Türkiye şartlarında oldukça iyi seviyelerdedir. KPSS’den yeterli puanı alarak atamalarını gerçekleştiren personeller, en düşük zabıta maaşını alırken, meslekte deneyim kazanmış kişiler ise kendi özel durumlarına göre en yüksek zabıta memur maaşlarını almaktadır. Yeni başlayan, en düşük, en yüksek, lise, önlisans, lisans ve bekar zabıta maaşı için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.
Güncel zabıta maaşları 2024 yılında farklı kadro ve pozisyonlara göre şu şekildedir:
Yeni Başlayan Zabıta Maaşı |
40.000 TL |
En Düşük Zabıta Maaşları |
40.000 TL |
En Yüksek Zabıta Maaşı |
46.000 TL |
Lise Mezunu Zabıta Maaşı |
37.500 TL – 40.000 TL |
Önlisans Mezunu Zabıta Maaşları |
38.000 TL – 41.000 TL |
Lisans Mezunu Zabıta Maaşları |
43.000 TL - 45.000 TL |
Bekar Zabıta Maaşı |
38.000 TL - 40.000 TL |
Zabıta Amiri Maaşı |
46.000 TL - 60.000 TL |
Sözleşmeli Zabıta Maaşları |
35.000 TL (Ortalama) |
NOT: 2024 zabıta maaşları, yapılan hesaplamalara göre ortalama olarak bu şekildedir. Ancak personellerin görev yeri, kıdem ve derecesi, eğitim seviyesi, eş ve çocuk durumu gibi farklı kriterlere göre maaşlar değişebilecektir. Bu nedenle zabıta maaşı hesaplama işlemi yapmak isteyen okuyucularımız, bu kriterleri dikkate alarak hesaplama yapmalıdır.
Sözleşmeli ve kadrolu zabıta maaşlarını detaylı olarak inceleyelim…
1- Yeni Başlayan Zabıta Maaşı
Meslekte yeni göreve başlamış kadrolu zabıtalar, mezuniyet derecesine göre farklı kıdem ve dereceden başlayacakları için farklı maaşlar almaktadır. En düşük maaş düzeyi lise mezunları için, en yüksek maaş düzeyi ise lisans ve üstü mezunları için geçerlidir. İşte yeni başlayan zabıta memuru maaşları…
Yeni başlayan zabıta maaşları 2024 yılında şu şekildedir:
- Göreve yeni başlayan zabıtalar lise, önlisans ve lisans mezuniyet derecesine göre ortalama olarak 40.000 TL civarında maaş almaktadır.
2- En Düşük Zabıta Maaşları
En düşük zabıta maaşı, genellikle mesleğe yeni başlayan bekar lise mezunları için geçerlidir. Bununla birlikte belediyelerde sözleşmeli ya da kadrolu çalışma durumuna göre de maaşlar değişebilir. İşte ayrıntılar…
En düşük zabıta maaşları 2024 yılında güncel olarak şu şekildedir:
- Mesleğe yeni başlayan lise mezunu bekar bir zabıta ortalama olarak 40.000 TL maaş almaktadır.
3- En Yüksek Zabıta Maaşı
En yüksek zabıta maaşları ise genellikle lisans ve üstü eğitim derecesine sahip, kıdem ve derece bakımından en üst noktaya ulaşan kişiler için geçerlidir. Bununla birlikte farklı kadrolara göre zabıtaların maaşının en üst seviyesi değişebilecektir.
En yüksek zabıta maaşı 2024’te aşağıdaki gibidir:
- Zabıtalık mesleğinde en yüksek maaşlar, çeşitli kriterlere göre değişmekle birlikte ortalama olarak 46.500 TL civarındadır.
4- Lise Mezunu Zabıta Maaşı
Zabıtalık mesleğinde çalışabilmek için en düşük lise mezunu olma şartı bulunmaktadır. Lise mezunları, ilgili puan türünden KPSS’den yeterli puanı alarak ve diğer şartları sağlayarak sınavları kazanıp, belediyelerde zabıta olarak çalışabilir. İşte maaş detayları…
Lise mezunu zabıta maaşları güncel olarak şu şekildedir:
- Lise mezunu zabıtalar, kıdem ve derece, eş durumu, çocuk sayısı gibi farklı kriterlere göre ortalama olarak 37.500 TL – 40.000 TL arasında maaş almaktadır.
5- Önlisans Zabıta Memuru Maaşları
Önlisans mezuniyetiyle zabıta olan kişilerin maaşı, lise mezunlarına göre biraz daha fazladır. Ancak aralarında çok bir fark bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak zamlı zabıta maaşları için önlisans mezunlarının ücretlerini inceleyelim…
Önlisans zabıta memuru maaşı 2024 yılında şu şekildedir:
- Önlisans mezuniyetiyle çalışan zabıtalar, kıdem ve dereceye göre değişmekle birlikte ortalama olarak 38.000 TL – 41.000 TL arasında maaş almaktadır.
6- Lisans Mezunu Zabıta Maaşları
Zabıta memuru maaşları için son olarak lisans mezunlarının güncel ücretlerini inceleyelim. Lisans mezuniyetiyle zabıta olanlar, genelde kıdem derece ve kadro durumuna göre değişik ücretler kazanmaktadır.
Lisans mezunu zabıta maaşları güncel olarak şu şekildedir:
- Lisans mezunu zabıta memurlarının maaşları ortalama olarak 43.000 TL - 45.000 TLarasında değişmektedir.
7- Bekar Zabıta Memuru Maaşı Ne Kadar?
Bekar zabıta maaşı, bu konuda en çok araştırılan başlıklardan birisidir. Bekar zabıtalar, genellikle mezuniyet derecesine ve kıdem dereceye göre evli çalışanlara göre daha düşük maaş almaktadır. Ancak maaş farklarının çok fazla olmadığını belirtmek gerekiyor.
Bekar zabıta maaşları 2024 yılında güncel olarak aşağıdaki gibidir:
- Bekar zabıta memuru maaşları, kıdem ve derece, eğitim seviyesi gibi kriterlere göre değişmekle birlikte ortalama 38.000 TL - 40.000 TL arasındadır.
EK BİLGİ: Zabıta maaşları ne kadar oldu sorusunu yanıtlamak için sözleşmeli ve zabıta amiri gibi pozisyonları da ayrıca incelemek istiyoruz. Sözleşmeli zabıta maaşı, sözleşme detaylarına göre değişebilir ancak ortalama 35.000 TL civarındadır. Zabıta amiri maaşı ise ortalama olarak 46.000 TL - 60.000 TL civarındadır.
Zabıta Maaşları Ne Zaman Yatıyor?
Güncel zabıta maaşına yönelik bilgileri paylaştıktan sonra, konuyla ilgili en fazla sorulan soruyu yanıtlayalım: Zabıta maaşları ne zaman yatıyor? İşte yanıtı…
Zabıta memuru maaşları, kadrolu devlet memuru olarak çalışan personeller için her ayın 15’i itibarıyla banka hesaplarına yatırılmaktadır. Sözleşmeli olarak çalışan personeller ise belediyeler ya da çalışılan diğer kurumlardaki sözleşme detaylarına göre farklı günlerde maaş alabilirler. Bu nedenle tek bir günden bahsetmek mümkün değildir.
Zabıta Nasıl Olunur?
Zabıta maaşlarının ülke şartlarına göre yüksek olması, beraberinde kariyerine yön vermek isteyenler ve yeni bir meslek arayışında olanlar için ilgili mesleğin popüler olmasını sağlıyor. Zabıta olma şartlarını sağlayan herkes mesleğe adım atabilmektedir.
Zabıta olma şartları aşağıdaki gibidir:
- Zabıta alımı ilanlarındaki KPSS puan şartını sağlamak,
- Fiziksel olarak genellikle erkeklerde 175 cm, kadınlarda 165 cm boy şartı aranır,
- Aynı zamanda boy ile orantılı bir kilo aralığında olma şartı vardır,
- İşçi statüsünde çalışacak zabıtalar için KPSS şartı bulunmamakla birlikte ayrı bir sınav ya da test aşaması gerçekleştirilebilir,
- Sözlü ve yazılı mülakat aşamalarını başarıyla tamamlamak,
- En az lise mezunu olmak,
- Adli sicil kaydının temiz olması,
- Belediyeler ya da diğer kurumlar tarafından belirlenen şartları sağlamak.
Zabıta olmak isteyenlerin KPSS'den en az 70 puan alması gerekmektedir. Minimum puanı alan kişiler ayrıca sözlü mülakata da girmektedir. Her iki aşamayı da başarıyla geçen adaylar zabıta olabilmektedir.
Zabıta olmak için gerekenler bu şekildedir. Şimdi kısaca zabıta ne iş yapar sorusunu yanıtlayalım…
Zabıta Ne İş Yapar?
Zabıta maaşlarını araştıran birçok kişi, aynı zamanda bu meslekte ne iş yapıldığını merak ediyor. Zabıtaların görevleri, genellikle belediyelerle ilgili yasa ve yönetmeliklerde tanımlanmaktadır. Buna bağlı olarak kendi işleyişleri içerisinde kurumların zabıtalara yükledikleri görevler değişebilir.
Zabıtanın görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Zabıtalar, görev aldıkları bölgede kamu düzenini sağlamak, halk sağlığını korumak ve huzuru tesis etmek ile görevlidir.
- Zabıta personellerinden bazıları sabit bir yerde çalışırken, bazıları gezici olarak görev alırlar.
- Gıda malzemelerini üreten, dağıtan ya da satan şirketlerin baskın ya da rutin denetimlerini gerçekleştirmek.
- Halk sağlığında ciddi olumsuz etkisi olabilecek tüm işlemleri kontrol etmek ve gerektiğinde durdurulmasını sağlamak.
- Ruhsatı bulunan fakat işgaliye gibi gereklilikleri yerine getirmeyen iş yerlerini tespit ederek gerekli işlemleri uygulamak.
- Ruhsatsız iş yerlerine yönelik tespit çalışmalarını yürütmek, gerekenleri yapmak.
- Belediyeden izin almadan satış yapan satıcıları tespit etmek, gereken işlemleri yapmak.
- İzin almadan asılan ilan ya da afişlerin kontrolünü sağlayarak bu eylemi yapan kişileri tespit etmek, gerekli işlemleri yapmak.
- Semt pazarı alanlarının denetim faaliyetlerini yürütmek.
- Belediyelerin ya da çalıştıkları kurumların zabıtalar için belirlediği görevleri düzen içerisinde yerine getirmek.
Sıkça Sorulan Sorular
Zamlı zabıta maaşları 2024 bilgileriyle alakalı olarak sıkça sorulan soruları yanıtladık:
1- Zabıtalar günde kaç saat çalışıyor?
Zabıta personellerinin çalışma saatleri belediyelere göre değişebilmektedir. Genelde uygulamada 24 saat iş 48 saat istirahat ya da 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde vardiya düzeni bulunmaktadır.
2- Zabıta memuru kadrolu mu?
Zabıtalık mesleği, belediyeler kapsamında kadrolu memur olarak yapılabilir. Ayrıca sözleşmeli zabıta ya da diğer kurumlarda işçi statüsünde zabıta personelleri de çalışabilmektedir.
3- Zabıta yıllık izni kaç gündür?
Devlet memurlarının yıllık izni hizmet süresine göre değişiklik göstermektedir. Hizmet süresi 1-10 yıl arası olanlar yirmi gün, on yıldan fazla olanlar ise 30 gün yıllık izne sahiptir.