Alanya Keçiboynuzu Üreticileri Birliği Başkanı Duran Yılmaz, birlik olarak, coğrafi işareti onaylanma aşamasında olan Alanya Keçiboynuzu’nun tanıtımı için büyük çaba harcadıklarını söyledi. YÖREX’teki Alanya standında Keçiboynuz’nun tanıtımını yapan Yılmaz, Alanya’nın ezelden beri kültüründen olan ürünün meyve olarak tüketilebildiğini, un, pekmez, dondurma, kurabiye gibi ürünlerin yapımında da kullandıklarını söyledi. Alanya’nın yerel cafe ve restaurantlarda keçiboynuzu kahvesinin yapılmaya başlandığını belirten Duran Yılmaz, fındık ve fıstıkla karıştırılarak pekmez ve helva yapımında da kullanıldığına işaret etti.

DİĞER KEÇİBOYNUZLARINDAN FARKLI

Alanya keçiboynuzunun diğer keçiboynuzlarından farkının; çekirdek oranının düşük ve sofralık olarak ön plana çıkması olduğuna işaret eden Alanya Keçiboynuzu Üreticileri Birliği Başkanı Duran Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Lezzeti, tadı ve ballı olması nedeni ile diğerlerinden daha çok ön planda. Doğal şeker oranı daha yüksek. Alanya keçiboynuzunun ihracatı da yapılıyor. Bu konuda Alanya’nın bir üs olduğunu söyleyebilirim. Net rakam söyleyemem ancak keçiboynuzu çekirdeğinin yaklaşık 3’te 2’si ihracata gidiyor” ifadelerini kullandı.

Keçiboynuzu (1)-1

68 KÖYÜN TAMAMINDA YETİŞİYOR

Coğrafi İşaret almak için başvuruda bulunduklarını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Patent alıp tescil ettirebilirsek, sadece Alanya’daki keçiboynuzunu değil, tüm Türkiye’deki keçiboynuzu üretimini artırmak istiyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli bir üretim planlaması yok. Patent almamız halinde üretim envanteri çıkarmak istiyoruz. Alanya’nın 68 köyü-mahallesi var ve tamamında keçiboynuzu yetişiyor. Coğrafi işaret alındıktan sonra üretim envanteri çıkarıp üretim planlaması yapabileceğiz. Patent alırsak üretim ve ihracat artıracağız”.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR