Tüm dünyada insanlar pandemi nedeniyle eve kapanırken Antalya’da 7 kadının kurduğu ve zorlu dönemde faaliyete başlayan ANKA Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, bugün 25 kadına ekonomik gelir sağlayan bir başarı hikayesine dönüştü. Kepez Belediye binası yanındaki kafeteryayı işleten kooperatif, imalathanesinde de gıda üretimi yapıyor. Kadın girişimcilerin emeğini öne çıkaran bu başarı modelinin ardında dayanışma ve inancın gücü yatıyor. Anka Yönetim Kurulu Başkanı Fevziye Erkan, 7 kadın bir araya gelerek evde el becerilerini, mutfak becerilerini ekonomik gelire dönüştürmek isteyen kadınlar birlikte eğitimler alarak kooperatif kurmaya karar verdiklerini anlattı. Erkan, 5 yıldır kadının emeğini ekonomik güce dönüştürdüklerini belirtti. Yüzlerce kadına iş imkanı sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Erkan, yeni hedef olarak Antalya’nın yöresel ve coğrafi işaretli değerlerini dünyaya tanıtma hedefleri olduğunu dile getirdi.

Anka Kooperatifi (2)

7 KADINDAN 25 KADINA EMEK VE BAŞARI

ANKA Kooperatifi 2020 yılında kurulduktan sonra Kepez Belediyesi'nin bahçesinde kafeteryayı işletmeye başladıklarını anlatan Kooperatif Başkanı Fevziye Erkan, “Kooperatif kurduktan sonra Kepez Belediyesi kafeteryayı kiraladı. Mısır Çarşısı’nda imalathane kurduk. Ticaret Bakanlığı'nın KOP desteğiyle makine ekipman aldık. İlk başta 7 kadın başlamıştık. Şu anda sigortalı istihdamıyla 25 kadın birlikte çalışıyoruz. Dönüşümlü olarak 20'den fazla kadın çalışıyor. Kooperatifte toplam istihdam ve dönüşümlü, ek gelir sağlayan 25 kadının burada emeği var” diye konuştu.

KADIN KADINA DESTEK

Ham madde alımlarında kadın üreticilerden destek aldıklarını ifade eden Erkan, “Kadın üreticilerle çalışıyoruz. Akdeniz Üniversitesi'nden öğrencilerle iş birliği yapıyoruz. Sosyal medya pazarlama bölümündeki öğrencilerden sosyal medya ile ilgili destek alıyoruz. Akdeniz Üniversitesi Gastronom bölümünden öğrencilerle burada eğitimler yapıyoruz. Onlardan bir şeyler öğreniyoruz. Onlar bizden bir şeyler öğreniyorlar. Üniformalarımızla, logolarımızla ilgili, tekstilde kadın üreticilerden destek alıyoruz. Sebzemizi ve meyvemizi kadın üreticilerden tedarik ediyoruz. Ham maddelerimizle ilgili, ambalajlarımızla ilgili hep kadınlarla çalışıyoruz. Kadın girişimcilerle çalışıyoruz” diye konuştu.

Erkan, “Akdeniz Otizm Derneği’ndeki annelerde ürünlerimizdeki poşet ambalajlarını dikimini yapıyor. Tüm annelerle iş birliği yapıyoruz” dedi.

Anka Kooperatifi (1)

BAŞARIYA GİDEN MÜŞTERİ KALİTESİ

Müşterilerden güzel geri dönüşler aldıklarını belirten Erkan, “Eğitime alınmış, profesyonele yakın üretim yapmak isteyen kadınlarla çalışıyoruz. Yorumlar, eleştiriler hep olumlu yönde” dedi.

Belediye desteği olarak kafeteryayı işlettiklerini aktaran Erkan, “Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’de gerekli olduğu zaman, herhangi bir projemiz olduğu zaman destekleyeceğini söyledi” diye konuştu.

Anka Kooperatifi (8)

ANTALYA’NIN YEREL VE COĞRAFİ İŞARETLERİ PROJESİ

İleriye dönük projelerden bahseden Erkan, Antalya’nın yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini hem iç piyasada hem de yurt dışına pazarlama girişim fikrileri olduğunu söyledi. Erkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizim hedefimiz ileriye dönük. Uzun manada hedeflerimizin arasında seri üretimle Antalya'nın yöresel ya da coğrafi işaretli ürünlerini hem iç piyasada hem de yurt dışında pazarlamak ve bununla ilgili de Kepez Belediyesiyle ortak bir proje yapmak istiyoruz.”

Evde çalışan kadına yönelik istidan projelerini anlatan Erkan, “Kayıtlı istihdama destek olarak evde çocuğu olan kadınlar var, çocuklarını bırakıp ya da kreşe gönderemiyor. Evde çocuğu olan kadınlarla yan tarafında kreşe olan gündüz bakım evi olan seri üretim yapabileceğimiz bir üretim tesisiyle sürdürülebilir çalışma ortamı geliştirmek istiyoruz.”

Anka Kooperatifi (7)

FESTİVALE 75 ÇEŞİT YÖRESEL YEMEK

Belediyelerle ortak projelerde yer aldıklarının söyleyen Erkan, 3. Antalya Gastronomi Festivali’nde 75 çeşit yemek sunduklarını ifade etti. Erkan, “Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesiyle çalışıyoruz. Özel organizasyonlar yapıyoruz. Özel organizasyonların ikramlık ürünlerini yapıyoruz. Ekstra yardıma gelen kadın arkadaşlarımız var üretim yerimizde onlarla çalışıyoruz. Antalya Gastronomi Festivali'nin basın yemeklerini biz yapıyoruz. Basın toplantısının yemeklerini, tanıtım yemeklerini biz yapıyoruz. En son 3. Gastronomi Festivali'nde 75 çeşit yemek yaptık. Antalya'nın yöresel ve coğrafya işaretli yemeklerini ve tanıtımı için bizden destek aldılar” dedi.

Erkan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü. “Kepez Belediyesiyle ortak olarak Yaşlı Bakım Merkezi’nde, zeytin zamanı, zeytinleri topladık, birlikte kırdık, onların kurumunu yaptık, tatlandırdık. Şimdi onlar orada o zeytinlerle kahvaltı yapıyorlar.”

Anka Kooperatifi (5)

BİZ BAŞARDIK

İlk başta, ‘Kadındır, yapamaz edemez’ gibi cümlelerle çok karşılaştıklarını söyleyen Erkan, “Şimdi kuramıyorlar artık o cümleyi çünkü başarımızı gördüler. Pandemi döneminde kurulan bir korporatiftik.  O zaman Nasıl olacak? ‘Mümkün değil, iyi düşünün’ gibi bir sürü şeyle karşılaştık. “Olmaz, yapamazsınız” dediler ama oldu başardık. Türkiye'nin en zor zamanıydı o zaman biz başardık. İnanmak çok önemli inanınca her şeyin üstesinden gelebiliyoruz” diye konuştu.  

Anka Kooperatifi (4)

10 BİNLERCE KADINA DESTEK OLUNABİLİR

Evde ekonomik gelirlerini Kendileri sağlamaya çalışan, evden satış yapan kadınların belli bir seviyeye ulaştığını aktaran Erkan, sosyal açıdan da kooperatifin önemli olduğunu vurguladı. Bunun yanın sıra yerel yönetimlerin desteğiyle 10 değil 10 binlerce kadına destek olunabileceğinin altını çizdi. Erkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yerel yönetimlerden destek derken ücretsiz bir şey verilmesin. Sadece bazı şeyler yapılırken yer temininde ya da pazarlamayla ilgili yerel yönetimler destek olduğu zaman ortak bir çalışmadan yapılmalı. Hibe desteği ya da ücretsiz verilen bir destekten bahsetmiyoruz ortak bir çalışma istiyoruz. Kadın konuk evindeki dezavantajlı kadınlarla tedbir kararı olmayan orada oturmaktan sıkılan belli bir beceriye sahip kadınlar da zaman zaman gelip burada bizimle çalışıyorlar.”

Anka Kooperatifi (3)

“STANDARTLARINA UYGUN OLARAK ÜRETİYORUZ”

Satışı yapılan ürünlerin kendi imalathanelerinde ürettiklerini söyleyen Erkan, “Belgeli vergi levhası olan kurumsal bir işletmeyiz. Tüzel bir kişiliğimiz var. Evde üretilen de çok güzel olabilir aslında ama nasıl yapıldığını bilmediğimiz için ve gıda olduğu için üretim standartlarına uygun olarak üretiyoruz” sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ