Tarımın başkenti olarak adlandırılan Antalya’da geri dönüşüm projesi Kumluca’da pilot proje olarak hayata geçirildi. Ardından Finike ve Demre ilçesinde de hayata geçirildi. Türkiye genelinde yıllık ortalama 50 bin ton zirai ilaç kullanımı yapılırken bunun yüzde 10’luk kısmı Antalya’da kullanılıyor. Yoğun tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Antalya’da ilaç tüketimi de oldukça yüksek. Bu nedenle ilaç ambalajlarının geri dönüşüm sistemine dahil edileceği Çevre Dostu Çiftçi Kart projesi başlatıldı.

İlaç ambalajlarının geri dönüşüm sistemine kazandırılması çevre ve toplum sağlığı açısından büyük önem arz eden Antalya’da kalıcı bir çözüm bulabilmek adına Antalya Büyükşehir Belediyesi 1 yıl süren (STK, meslek odaları, üniversite ve yerel yönetim tüm paydaşlar ile) öneri ve sorunların değerlendirildiği toplantılar gerçekleştirildi.

Whatsapp Image 2024 05 09 At 10.47.01 (Small)

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Türkiye’de bir ilk olan Çevre Dostu Çiftçi Kart projesi ile insan ve çevre sağlığı için zararlı olan zirai ilaç atıklarının güvenli bir şekilde toplanması sağlanıyor. Ayrı zirai ilaç ambalajlarının toplanması için başlatılan proje, tarımsal alanın yoğun olduğu Kumluca İlçesinde pilot olarak başlatıldı. Sonrasında Finike ve Demre İlçelerinde başlatıldı. Bu kapsamda; toplam 13 adet yenilikçi teknolojiden faydalanılan akıllı otomatlar (enerjisini güneşten alan, darbe sensörlü, anlık miktar bilgisi alınan) göz önünde olacak şekilde seralara yakın noktalara ve bazı toptancı hallere yerleştirildi.

19 İLÇEDE HAYATA GEÇİRİLECEK

Proje kapsamda; 4 bin 541 çiftçimize tanımlanmış anahtarlıklar dağıtılarak kendilerine verildi. Bu kapsamda, toplam 2.7 ton zirai ilaç ambalaj atığı toplanarak, ikincil hammadde olmak üzere geri dönüşüme kazandırılmıştır. Projenin 19 ilçede yaygınlaştırılması için çalışmaların devam edeceği açıklandı.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN