Toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Türkiye'de TSE tarafından İklim Dostu Kuruluş Belgesi alan ilk belediye binamızdan sonra ilk sular idaresi de ASAT olmuştur. Kısacası biz suyun önemini biliyoruz. Ekonominin zor bir dönemden geçtiği bu günlerde yaşamın temel kaynağı olan sudan ve suya olan yatırımlardan şartlar ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Antalya'da bir otelde düzenlenen toplantıda 14 Büyükşehir Belediyesi'nin katılımıyla Su ve Kanalizasyon İdareleri “İklim Değişikliğinde Su Yönetimi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştayda, CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya Milletvekilleri ve çok sayıda davetli yer aldı.
OLUMSUZ ŞARTLARA RAĞMEN HİZMETE DEVAM
Açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ağır geçen pandemi koşullarının, ekonomik krizin, enerjiye gelen fahiş zamların, yaşadığımız Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarının ve iklim krizinin de tetiklediği doğal afetler gibi birçok olumsuz koşulun hizmet ve yatırımların hayata geçirilmesine, çalışma azimlerine ve kararlılıklarına asla engel olamadığını ifade etti.
1 MİLYONA YAKIN ABONEYE KESİNTİSİZ HİZMET
Başkan Böcek, bu zamana kadar kente kazandırılan çalışmalara değinerek, “Bugün Antalya'daki 2 milyon 696 bin vatandaşımıza ve nüfusumuzun 10 katı kadar olan 26 milyon yerli yabancı turiste altyapı, üstyapı, katı atık, arıtma, ulaşım gibi hizmetlerin yanı sıra sağlıklı içme suyunu temin etmekte 1 milyon 515 bin 179 aboneye kesintisiz hizmet etmekteyiz" diye konuştu.
EKİM AYI FATURASI 200 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE BEKLENİYOR
Antalya'nın su temininin diğer illerden farklı olarak baraj veya yüzey sularından değil, yüzde 98 oranında yeraltı sularından sağlandığına vurgu yapan Böcek,” Ortalama 180 ila 200 metre civarında bazen de 400 metreyi bulan derin kuyulardan dalgıç, pompa ve motorlar vasıtasıyla enerji kullanılarak temin edilmektedir. Aktif 1180 kuyudan su temini,36 merkezi arıtma tesisi,161 içme suyu ve 270 atık su terfi istasyonu, 1290 su deposu ile Antalya'da içme suyunun her aşamasında yüksek maliyeti olan elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Örneğin ASAT elektrik faturamız 2022 Ekim ayında 34 Milyon TL, 2023 yılında 174 Milyon TL oldu" derken, 2024 yılı Ekim ayında gelecek faturanın ise 200 Milyon TL'nin üzerinde beklendiğini belirtti.
"3 BİN 606 KİLOMETRE REKOR İÇME SUYU HATTI DÖŞEDİK"
Başkan Böcek, elektrik değerlerini düşürmek ve nötr karbon hedefine ulaşmak amacıyla temiz enerji yatırımlarıyla toplam 53 megabayt kurulu güç ile 145 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerji ürettiklerinin altını çizerek," Bu yatırımlarımız sayesinde Türkiye'de TSE tarafından İklim Dostu Kuruluş Belgesi alan ilk belediye binamızdan sonra ilk sular idaresi de ASAT olmuştur. Gelecek nesilleri düşünerek Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı'nı hazırladık. Antalya'dan Berlin'e kadar mesafede diyorduk şimdi ise Antalya'dan Londra'ya kadar mesafede 3 bin 606 kilometre rekor düzeyde içme suyu hattı döşedik. Toplam 633 kilometre kanalizasyon hattı yaptık. Bu dönemde iklim değişikliğine uyum kapsamında yağmur suyu hatlarının yapımına ağırlık veriyoruz" dedi.
"BİZ SUYUN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ"
"Birileri Antalya'da 20 belediyenin 18'ini kaybetmenin verdiği şaşkınlıkla basın mensuplarının karşısına çıkıp her ne kadar altyapıya hiçbir yatırım yapmadığımızı söyleseler de toplamda güncel maliyet ile 14 Milyar 948 Milyon Türk Lirası yatırım yaptık. Tüm bu başarılı çalışmalarımızın sayesinde denizlerin temizliğinin göstergesi olan Mavi Bayrak sayısı Türkiye'de 567 iken Antalya'da 233'e çıkardık. Dünyaın en fazla Mavi Bayrak bulunduran kentiyiz. Kısacası biz suyun önemini biliyoruz" diyen Başkan Böcek, ekonominin zor bir dönemden geçtiği bu günlerde yaşamın temel kaynağı olan sudan ve suya olan yatırımlardan şartlar ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceklerine vurgu yaptı.
ASAT SİSTEMİ DEĞİŞTİ, MEMNUNİYET ARTTI
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile iştirak şirketi ALDAŞ tarafından yürütülen Bilgi Sistemi Projesi çalışmalarına da değinilen toplantıda ASAT'ın Gelişmiş Bilgi Sistemi sayesinde işlemdeki tüm süreçlerin sistematik hale getirildiği ve bu kapsamda tahakkuk miktarının metreküp bazında yüzde 8.5 arttığı, fesih başvurularının 7 günden 1 güne indiği, sayaç değiştirmenin 7 günden 1 güne indiği, manuel tahakkukun 19 bin 307'den 9 bin 276'ya yüzde 50 indiği, mahalle sayısının 1551 olarak görünürken gerçek değeri olan 913'e indiği, sokak sayısının 50 bin 123 olarak görünürken gerçek değeri olan 38 bin 230 bine indiği, Alo ASAT'a ulaşma memnuniyetinin yüzde 50'den yüzde 95'e çıktığı, ihbarlara ortalama müdahale süresinin 72 saatten 8 saate indiği, Alo ASAT Çağrı Merkezi cevaplama süresinin ortalama 8 saniyeye indiği belirtildi.