Son yıllarda özellikle sebze ve meyve üretiminde gözlemlenen düşüşler, bölgenin ihracat rakamlarına da yansıdı. 2024 yılının ilk sekiz ayında, Antalya'nın yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 13'lük bir gerileme kaydedildi. Uzmanlar, bu gerilemenin en büyük nedenlerinden biri olarak sulama kaynaklarındaki yetersizlik ve artan su maliyetlerini işaret ediyor.

ÜRETİCİLER İSYANDA

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarımda yaşanan bu sorunlar için açıklamada bulundu. Başkan Ali Top, “ Tarımda son yıllarda yaşanan olumsuz gelişmeleri sizlerde biliyorsunuz. Tarımın durumu ortada görüldüğü gibi… İki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerin kiralanması olayı tam bir talihsizlik kararıdır. Bazı desteklerin kaldırılması tam bir facia oldu. Geçen Ereğli taraflarında üreticiler maliyetlerin fazla olmasından dolayı isyan etti. Tarım açmaza sürükleniyor. Geçmişte Tarım Bakanlığı fazla üretim yapın diyordu üreticilere, şimdi ise hatıra üretimi olarak anılıyor. Şimdi dışa bağımlılık giderek artıyor” dedi.

Ziraat (3)

“SANKİ BİRİLERİ GİZLİ GİZLİ TÜRKİYE’DE TARIMI BİTİRMEK İSTİYORMUŞ GİBİ”

Başkan Ali Top, “Sanki birileri gizli gizli Türkiye’de tarımı bitirmek istiyormuş gibi sürekli tarım ile ilgili hamleler yapılıyor. Üretimde olan üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor. Bakınız, salgın döneminde birçok ülkede üreticiler sıkıntı yaşadı ancak Türkiye’de bu durum yaşanmadı ancak gelinen durum o kadar kötü ki üreticinin yanında yer almıyorlar.”

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, her geçen yıl üretimin azaldığına değindi. Seralarda boş kalmaya başladığını, bunun nedeninin girdi maliyetlerinden kaynaklandığının vurgusunu yaptı. Başkan Ali Top, “ Serik-Çandır üretim konusunda Antalya’da ender yerlerden biriydi. Orada artık seralarda boş kalıyor. Rakamlara baktığımızda üretimin giderek küçülüyor,” diyerek artık seralarında ekilmediğini belirtiyor.

Ziraat (1)

Bunun yanı sıra, Antalya'nın önemli tarımsal ürünlerinden biri olan domates üretiminde de ciddi bir azalma yaşandı. Üreticiler, domates güvesi gibi zararlılarla mücadelede zorlandıklarını ve bunun da rekolteyi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Üretim düşüşüyle birlikte ihracatta da gerileme görülen domates, Antalya'nın en çok ihraç edilen ürünleri arasında yer alıyor.

DOMATES’TE YAŞANAN ÜRETİM DÜŞÜKLÜĞÜ MALİYETLERDEN DOLAYI

Başkan Ali Top, “Domates üretiminin düşmesinde temel neden 4-5 aylık süreçte ilaçlama, budama, işçilik gibi maliyetleri arttı. Üreticiler artık küsüyor ve ekim yapmak istemiyor. Bu da fiyatları yükseltiyor. Üretiminden vazgeçilmemeli, üretimden vazgeçildiğinde fiyatlar kötüye gidiyor. Bakım yapılmadığı için üretim etkileniyor, yaşanan aşırı sıcaklıklar, dolular da bu süreci çok etkiliyor.

Ziraat

NARENCİYE ÇİFTLİĞİ TARIM İLE ALAKASI OLMAYANLARA KİRAYA VERİLDİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihale yöntemiyle Narenciye Çiftliği’nin kiralanmasına değinen Başkan Ali Top, “Narenciye Çiftliği’nin tarım ile alakası olmayan birilerine verildiğini geçen öğrenmiştik. Bundan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Anayasal hak olan üreticilere desteğin iptal edilip üreticilerin elindeki ürünlere el konuluyor. Yapılan bu yanlışlardan vazgeçilmezse, tarım sektörü Türkiye’de bitecek!

Sektör temsilcileri, devletin tarımsal destekleri artırarak çiftçileri teşvik etmesi gerektiğini vurgularken, uzun vadeli sürdürülebilir tarım politikalarının hayata geçirilmesinin önemine değiniliyor. Ayrıca, modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması ve su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yönelik projelerin desteklenmesi gerektiği de dile getirilen çözüm önerileri arasında. Antalya'da tarım üretimi ve ihracatında yaşanan düşüşler, sadece çiftçileri değil, bölge ekonomisini ve iş gücünü de etkiliyor. Tarım sektöründe yaşanan bu zorlukların aşılması için kamu ve özel sektörün iş birliği içerisinde çalışması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ/ SERCAN AYTIŞ