Antik çağlarda ‘su’ hayat ile bağdaştırılırdı. Denizler ve diğer su kaynakları da uygarlıklar tarafından kutsal kabul edilen bir öneme sahipti. Bu nedenle Antalya bölgesinde hüküm süren uygarlıklar özellikle liman kentlerine yoğun ilgi göstermiş, yaşamlarını bu bölgelere inşa etmişlerdir. Antalya tarih boyunca köklü imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Coğrafi konumu sebebiyle birçok olanağa sahip olan Antalya özellikle liman bölgeleri yaşam ve ticaret merkezi olmuştur.

4378097481677758334

Antalya’nın Kemer ilçesi de en çok rağbet gören bölgelerden biridir. İlçede yer alan antik yapıtlar bölgede binlerce yıl öncesinde var olan yaşamın izlerini yansıtır. Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Phaselis Antik Kenti de binlerce yıl öncesinden geriye kalan yaşamın son izleridir. İşte Phaselis Antik Kentin asırlar öncesine dayanan öyküsü..

Phaselis

PHASELİS ANTİK KENTİ’NİN ASIRLAR ÖNCESİNE DAYANAN ÖYKÜSÜ

Günümüzde Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden olan Antalya günümüzden binlerce yıl öncesinde de coğrafi konumu sebebiyle yoğun ilgi gören bölgelerden biri olmuştur. Limanları, verimli toprakları, masmavi denizleri ve heybetli dağları ile Antalya ‘nın her ilçesi köklü bir tarihin izlerini taşır.

Antalya’nın yaklaşık 32 km ötesinde yer alan Kemer ilçesi, Batı Torosların eteklerinde konumlanmıştır. Yemyeşil çam ve sedir ormanları ve masmavi denizleri ile bilinen Kemer aynı zamanda yolu düşenlerin görmeden dönmediği antik kentleri sahiptir. Bu antik kentlerden en ünlü de Phaselis Antik Kenti’dir.

Phaselis Antik Kenti12

Phaselis Antik Kenti, Kemer’in yaklaşık 16 km batısında yer alır. Antik kentin tarihine ilişkin farklı görüşler olsa da genel olarak M. Ö. 690 yılında inşa edildiği söylenir. Bölgeye gelen Rodoslu kolonistlerin bu antik kenti inşa ettiği rivayet edilir. Bu bölge Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerine açılan bir kapı olarak kullanılmıştır.

Antik kent, kuzey, güney ve askeri olmak üzere üç limana ayrılmıştır. Bu bölgelerde yer alan atik kalıntılar Phaselis’in önemli bir liman ticareti merkezi olarak kullanıldığına işaret eder.

Küçük Hamam Phaselis

Phaselis Antik Kenti coğrafi konumu sebebiyle tarih boyunca birçok uygarlığın ilgi gösterdiği alanlardan biri olmuştur. Bu bölgeye 5. yy’da Pers İmparatorluğunun egemen olduğu tarih kitapların yer alır. Büyük İskender’in  M.Ö. 333 yılında bu kenti ele geçirmesiyle bölge, Yunan ve Doğu kültürlerinin sentezi haline gelir.

PERS, YUNAN VE ROMA KÜLTÜRÜNÜN SENTEZİ

Kökenleri İran’a dayanan Pers İmparatorluğu ile Yunan kültürünün birleşimiyle bölgeye yansıyan Helen kültürü Phaselis Antik kentinin kimliğini oluşturmuştur. Phaselis’te Büyük İskender’in altın taçlarla karşılandığı söylenir.

Büyük Iskender

Büyük İskender’in ardından Roma İmparatorluğu’nun eline geçen antik kent Roma kültürü ile yeniden inşa edilmiştir. Antik kentin girişinde yer alan Tek Kemerli Antik Tak, Roma İmparatorluğu’nun miraslarından biridir.

Tarih boyunca Doğu ve Batı kültürlerinin birlikte yaşatıldığı Phaselis Antik Kenti ilerleyen yıllarda bölgedeki doğal afetler ve çeşitli tahribatlar sonucu kullanılamaz hale gelmiş ve kaderine terk edilmiştir. Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören antik kentteki yapılar çoğunlukla Bizans İmparatorluğuna aittir.

Phaselis Antik Kenti Kemer

Phaselis Antik Kentte antik agora, tiyatro, surlar, anıt mezarlar, hamam gibi antik kalıntılar yer alır.

PHASELİS ANTİK KENTE NASIL GİDİLİR?

Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Phaselis Antik Kenti ilçenin en önemli turizm noktalarından biridir. Özellikle yaz aylarında hem denize girmek hem de antik kenti ziyaret etmek isteyenler tarafından yoğun ilgi gören Phaselis Antik Kenti şehir merkezinden yaklaşık 58 km sürer.  Kemer merkeze 15 dk uzaklıktadır.

Phaselis Kemer1

Toplu taşıma ile Kemer’e gitmek isteyenler Antalya otogarda yer alan şehir içi otobüsler kısmında neredeyse her yarım saatte geçen otobüsler ile bu bölgeye ulaşabilir. Antik kentin yakın bir kısmından geçen otobüslerden inerek kısa bir yürüyüşün ardından antik kente ulaşır.

Phaselis Antik

Özel araçları ile gitmek isteyenler ise Kemer-Finike istikametinden giderek Kumluca Kata yolundan ilerlenmesi gerekir. Antik Kentin uzaklığını bildiren tabelaları takip ederek bölgeye ulaşmak mümkündür.

PHASELİS ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ VAR MI?

Phaselis Antik Kente girişler ücretlidir. Girişte tek seferlik geçiş için 10 euro istenir ancak müze antik kentin girişinde yer alan gişelerden 60 TL ‘ye Müze Kart alarak hem antik kente hem de bir yıl boyunca Müze Kartın geçerli olduğu bölgelere ücretsiz girilebilir. Öğrenciler için giriş fiyatı fiyatlar yarı fiyatına inmektedir.

kemer antalya-1

KEMER’DE YER ALAN ANTİK YAPILAR

Antalya’nın turizmde dikkat çeken bölgelerinden biri olan Kemer, asırlar öncesindeki uygarlıkların izlerini yaşatan birçok tarihi esere ev sahipliği yapar. Bunlardan başlıcaları, Antalya’nın sönmeyen ateşi Çıralı Yanartaş, Bizans’ın mirası Gedelme Kalesi, Idyros Antik Kenti ve Beldibi Mağarası’dır.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA