Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesinde yer alan Antalya Etnografya Müzesi, Osmanlı dönemine ait iki konağın birleşiminden oluşuyor.

Etnografya Müzesi (13)-1

Müze, tarihi dokusuyla Kaleiçi’nin atmosferini en iyi şekilde yansıtan yapılardan biridir. Müzenin alt ve üst konak olarak iki bölüme ayrıldığını ve her iki bölümün de farklı dönemlere ait nadide eserler barındırıyor.

Etnografya Müzesi (14)

GEÇMİŞLE GÜNÜMÜZ ARASINDA BİR KÖPRÜ

Alt Konak’ta Selçuklu Dönemi’ne ait çini parçalar ve Osmanlı seramik ürünleri sergilenirken, üst katta Osmanlı dönemine ait silahlar ve gündelik yaşamın objeleri yer alıyor. Gündelik yaşamı en gerçekçi şekilde yansıtan objeler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Etnografya Müzesi (21)

En dikkat çekici unsurlardan biri de yöresel kıyafet ve eşyalar oluyor. Entografya Müzesi, bize geçmiş ve gelecek arasında köprü olma görevini üstleniyor. Ayrıca Antalya’nın kültürel mirasını en iyi şekilde yansıtmakla kalmayıp bunu gelen her ziyaretçilere derinden hissettiriyor.

Etnografya Müzesi (11)

OSMANLI DÖNEMİ GÜNLÜK YAŞAMININ CANLANDIRILMASI

Müzenin üst katında ise Osmanlı döneminde Antalya’nın günlük yaşamına dair canlandırmalar bulunuyor. Döneme ait birçok eşya müzede sergilenmektedir. Bu müzeye gelen ziyaretçiler Osmanlı dönemi ev yaşamı hakkında rahatlıkla bilgi sahibi olabilirler. Bu müzenin en önemli kısımlarından biride Yörük kültürüne özel bir alan ayrılmış olması.

Etnografya Müzesi (10)

BAHÇEDE SELÇUKLU VE OSMANLI İZLERİ

Müzenin bahçe kısmında yer alan mezar taşları, toplar ve kitabeler, Selçuklu ve Osmanlı dönemine aittir. Müzenin etkileyici atmosferi sadece bina içinde değil, bahçesinde de tarihin izlerini yansıtmaya devam ediyor. Bu mekânın sadece bir müze değil, Antalya’nın tarihî kimliğini oluşturduğu bir gerçek. Bahçede yer alan mezar taşları müzenin en dikkat çekici unsurlarından biri denilebilir.

Etnografya Müzesi (6)

MEZAR TAŞLARI

Müzenin bahçesinde yer alan mezar taşları bize eski zamanlardaki yaşamlar hakkında da bilgi veriyor. Eskiden Osmanlı Medeniyeti’nde mezarlıklar yaşam merkezinden uzakta değil tam aksine göz önünde bulunan alanlara yapılırmış. Hanımların mezar taşları çiçeklerle süslüdür. Hanımların kullandıkları alınlık ve kolye gibi özel eşyalar mezar taşlarına işlenmiştir. Mezar taşında başlık varsa bu mezarın bir erkeğe ait olduğunun işaretidir. Bu başlıklar: kavuk, fes ve tarikat tacı şeklindedir.

Etnografya Müzesi (29)

Genç yaşta ölenleri simgeleyen çiçek, hacıları gösteren hurma ağacı, idam edilenleri anlatan boyundaki kement gibi semboller, kişinin kimliği hakkında bilgi verir. Ayrıca, mesleklerini yansıtan tulumba, çapa, ok ve yay gibi semboller ile okur yazarlığı gösteren kalem ve divit gibi işaretler kullanılırdı. Kadınlar öldüğünde, eğer evlenmemiş ve genç ise mezar taşı duvak şeklinde olurdu. Ayak taşına ise kırık bir gül goncası işleniyor. Bu dönemde yazısız taşlarda mevcuttur. Bunlar cellatların mezarlarıdır.

Etnografya Müzesi (27)

ZAMANDA YOLCULUK FIRSATI

Antalya Etnografya Müzesi, ziyaretçilerine şehrin tarihi ve kültürel kimliğini en ince ayrıntısına kadar sunan bir mekândır. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, burada sergilenen her bir obje ve eserin ardındaki hikâyeleri keşfederken adeta zamanda yolculuk yapma fırsatı buluyor. İçerisinde yer alan birçok bölümde görülmeye değer eserler mevcut. Bu eserleri görünce kendinizi o dönemin içinde gibi hissetmeniz yüksek bir ihtimal. Antalya’nın kültürel bir mirası olan bu müze görülmeye değer.

Muhabir: DEMET GÖKÇE