Turizmin başkenti Antalya hem denizi güneşiyle hem de zengin mutfağıyla ilgi odağı olmaya devam Konyaaltı İlçesi’nin bir mahallesi olan Çakırlar, deniz ve sebze ürünlerinin dışında şehrin bir de kahvaltı kültürüyle öne çıkmasını sağlayarak serpme kahvaltısının ününü neredeyse tüm şehirlere yaymayı başarmıştır.
KIRSAL ÖZELLİKLERİNİ KORUYABİLEN NADİR YERLERDEN BİRİ
Antalya şehir merkezine 15 km mesafede bulunan bir mahalle olan Çakırlar, tarihte bir kasaba olarak kendisine bağlı köylerin idari merkeziyken, şimdi Konyaaltı Merkez İlçesi’nin bir mahallesidir. Antalya merkezde yer almasına rağmen kırsal özelliklerini koruyabilen nadir yerlerden biri olması sebebiyle büyük öneme sahiptir. Mahalle geçimini daha çok tarım ve ağaç sanayisinden idame ettirse de son yıllarda organik tarım ve turizme köy kahvaltısı konsepti ile büyük bir katkı sağlamaktadır.
ORMANIN İÇİNDE EŞŞİZ BİR KAHVALTI KEYFİ
Çakırlar‘da yaklaşık olarak 70-80 civarı köy kahvaltısı veren mekan bulunmaktadır. Ancak her mekan kendine has özellikleri ve lezzetleri ile birbirinden farklıdır. Burada bulunan kahvaltı mekanlarının hemen hepsi ister masa ister özel çardaklardan oluşan yer sofralarında ormanın içinde doğaseverlere eşsiz bir kahvaltı keyfi sunmaktadır.
Bazlama ve gözlemesiyle öne çıkan mekan, Antalya’ya özgü farklı geleneksel tatları da masalarda ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. Şehrin kahvaltı kültürünün büyük bir bölümünü tek başına karşılayarak ziyaretçilerini Antalya’ya özgü lezzetlerle kucaklayan mahalle, hem yerli hem de yabancı turistler bakımından yılın neredeyse her mevsiminde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
PEKİ NEREDEN GELİYOR BU KAHVALTI CENNETİNİN İSMİ?
Mahallenin isminin kesin olarak nereden geldiği bilinmese de neredeyse tüm yerel halk tarafından bilinen bir rivayet bulunmaktadır. Konyaaltı ilçesine bağlı mahallede bin 288 kişi yaşamaktadır.
Mahallenin, Teke yöresine yerleşen Yörükler tarafından kurulduğu bilinmektedir. Rivayete göre, köyü kuran yörükler yedi kardeştir ve bunların biri Çakırlar’ın kurucusudur ve buraya yerleşirken "Burası benim mekânım olsun" ifadelerini kullanarak buranın sınırlarını çizmiştir. Bu kişinin gözleri gözler renkli olduğu için de halk arasında renkli gözlülere verilen ‘Çakır’ ismi mahalleye isim veren unsur olmuştur.