Yeraltı su kaynaklarının zengin olması sebebiyle Antalya tarih boyunca köklü uygarlıkların yaşam merkezi olmuştur. Yer altında çıkan sular hem tarım, içme suyu ve diğer su ihtiyaçlarında hem de elektrik enerjisi üretme açsısından önemli bir işleve sahiptir.  Antalya’nın suları kireçli olması ile biliniyor. Yer altından çıkan bu sular sert su sınıfına giriyor.

kireçli su

ANTALYA’NIN SULARI NEDEN KİREÇLİDİR?

Antalya’da yer altından çıkıp kalsiyum ve karbonattan oluşan kireçtaşlarında geçen sular musluklardan daha sert ve kireçli olarak akar. Antalya’da suyun ortaya çıktığı Kırkgözler bölgesi karstik bir arazi olması sebebiyle sular kalsiyum ve karbonattan oluşan bir yapıdan geçer. Bu nedenle şişe  suları ile kıyaslandığında kalsiyum ve magnezyum açısından daha zengindir.

Antalya’nın musluklarından gelen sular karstik bir yapıdan oluşur ve kireç taşlarının arasından süzülerek çeşitli aşamalardan sonra musluklara gelir.

B 5949

Antalya’da sular özellikle çay demliklerinin dibinde kalın bir kireç tabakası oluşturur. Ütü, çamaşır makinası, bulaşık makinası gibi su ile çalışan eşyalar için de uzun vadede sorunlar yaratabilir.

Kirecli Su Reezistans Camasir Makinesi Scaled

KİREÇLİ SULARIN ZARARI VAR MIDIR?

Kireçli sular her ne kadar kalsiyum ve magnezyum oranında zengindir. Bu konu hakkında hem olumlu hem de olumsuz kaynaklar mevcuttur. Kireçli suların aşırı tüketilmesinin sağlık açısından bazı zararları bulunuyor. Magnezyum oranı yüksek kireçli suları aşırı tüketen kişilerde ishal görülmesi ve kandaki kalsiyum oranının artması da sağlık açısından olumsuz etkidedir. Bu durum kişilere göre değişir aynı zamanda her kireçli su aynı oranda kirece, kalsiyum ve magnezyum oranına sahip değildir. Bu nedenle her bölgenin kireçli suyu farklı etkide olabilir.

Sert Su Yumusatma Cihazi 1200X800

Antalya’nın suları sert su sınıfındadır. Bu durum bir suyun içerisindeki magnezyum, kalsiyum gibi yapılan ne oranda bulunduğu ile belirlenir.

Suların ortaya çıktığı yerden musluklara ulaşma sürecine kadar geçtiği bölgelerin özelliklerini taşır. Suyun şebekelere gelme sürecinde kalker kireç, kalsiyum, magnezyum gibi çeşitli bileşenler karışır. Bu tür mineral ve bileşenler insan sağlığına faydalıdır.  Uzmanlar şişe ve baraj sularına kıyaslandığında bu tür sularda daha fazla mineral bulunduğunu söylüyor.

Sebeke Sularini Aritma

ANTALYA’DA ÇAYDANLIKLARIN DİBİ NEDEN KİREÇ TUTAR?

Doğal mineralli sular ısıtıldığında suda çözünen bileşenler dibe çökerek bir tortu oluşturur. Bu durumun en göze çarpan şekli çaydanlıkların dibindeki kireçlenmedir.

Caydanliktaki Kireci Temizleme Nasil Temizlenir Guney24 1693921986

Suya sertlik veren doğal mineraller, kalsiyum ve karbonat iyonları ısınması ve kaynaması durumunda çözünen bileşenler dibe çökerek tortu diğer adıyla kireç oluşturur.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA