TÜSEDAD tarafından güncel yem ve diğer tüm giderlerle beraber gelirlerin de hesaba katılarak yapıldığı çalışma kapsamında Temmuz 2024'te 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 17,54 TL/lt olarak belirlendi. Diğer taraftan Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatı litre başına 14,65 TL olarak kalırken, üretici satış fiyatlarının 14 TL altına düştüğü konuşuluyor.

Sut Inek Sutu

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTIŞI DURMUYOR

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından Nisan 2024'te yapılan duyuru ile çiğ süte zam yapılacağı bildirilmişti. 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren sütün litre fiyatı net 14,65 lira olarak açıklandı. Süt zammı ile beraber peynir ve yoğurt gibi diğer süt ürünlerinin de fiyatlarında artış yaşandı. ATB Eski Meclis Üyesi Süleyman Kaçaroğlu, süt ve süt ürünlerinin güncel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunurken gidişatın kötü olduğuna vurgu yaptı.

Cigsut

GEÇİM DERDİNDEN SIRA SÜTE GELMİYOR

Kaçaroğlu, her şeyin ekonomiye bağlı olduğunu ve ekonominin de insanların alım gücüne bağlı olduğunu ifade ederek, "Açıkçası insanlar şu an sütten önce karınlarını doyurmanın peşindeler. Ne yaparız, nasıl geçiniriz diye düşünürlerken sıra süte gelmiyor. Eskiden insanlar sütü alıyordu, yoğurdunu yapıyordu. Bunun haricinde büyük otellerde, restoranlarda süte dayalı yoğurt tüketimi vardı. Turizm bu sene beklenildiği gibi gitmedi, hedeflenen turist sayısına ulaşılmadı. Sonuç olarak tüketimde bir azalma oldu” dedi.

Sut

"SATIŞ YAPAMAYAN FABRİKA SÜT ALMAYI BIRAKIYOR"

Köylünün sütü üretip fabrikaya verdiğini ancak, fabrikanın sütü satamadığını söyleyen Kaçaroğlu, "Satış yapamayan fabrika haliyle süt almayı bırakıyor. Bunun neticesinde fiyatlar da aşağı iniyor. Çünkü, bir mala bir kişinin alıcı olması başka yirmi kişinin alıcı olması başka. Daha önce süt karlı olduğu zaman bütün süt ve yoğurt fabrikaları süt alabilmek için köylüye avans verirken şimdi süt üretimi yapan fabrikalar satış gerçekleştiremiyor” açıklamasında bulundu.

"SANIRIM KAPILAR KAPANIYOR"

Kaçaroğlu, geçmiş dönemlerde özellikle Orta Doğu ülkelerine satış yapıldığını ancak, bu alanda da kayıplar yaşandığını belirterek, "Bir de şöyle bir durum var, dolar bazında bu ürünler yurt dışına da gönderiliyordu. Ama şimdi dolar düşük seviyelerde kalınca dışarıya ürün gönderilemiyor. Suriye, Irak, İran gibi ülkelere Türkiye'nin çok büyük gıda ihracatı oluyordu. Şimdi sanırım bu kapılar da kapanıyor” ifadelerine yer verdi.

Sutfiyat

"HER ALANDA SALLANTIDAYIZ"

ATB Eski Meclis Üyesi Süleyman Kaçaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer taraftan süt para ediyor diye köylü de ineklerini elinde tutmayı seçti. Bu sefer süt üretimi fazla olunca, fabrikalar sütü satamayınca süt iki ileri bir geri durumuna düştü. Yani yaşanan sorunlar ekonomiye bağlı, ekonomi düzgün olsa bu sorunlar da yaşanmaz. Yani şu an her alanda sallantıdayız."

Muhabir: DENİZ ZEYTUN