Antalya’nın en önemli değerlerinden birisi olan ve kentin sembolü durumundaki saat kulesinin büyük bir tehlike atlattığı ortaya çıktı. Tarihi yapı 2021 yılında tadilata alındı. Birinci aşamada proje çalışmaları, ikinci aşamada kubbe kısmı ve üçüncü bölümde ise restorasyon çalışmaları yürütüldü.  Restorasyon çalışmaları sırasında konulan kubbe ise büyük tartışmalara neden olmuştu.

Saat Kulesi (7)-1

İlk hali kubbeli olduğu için yapı aslına uygun haline getirildi. Ancak uzun yıllardır bu yapı kubbesiz olarak bilindiği için de tepkilere hedef oldu. Tartışmalara rağmen kubbesi konulan Saat Kulesi’nde 2021 yılında başlayan restorasyon çalışması çok uzun sürdü. Bir türlü tamamlanamayan restorasyon basında da sık sık yer aldı.

Saat Kulesi (4)-1

MEĞER YIKILMAKTAN SON ANDA KURTULMUŞ

Restorasyonun gecikme nedeni ise yeni ortaya çıktı. 6 Şubat 2022 yılında Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük deprem sırasında Saat Kulesi’nde bazı taşların birbirinden ayrıldığı ileri sürüldü. Deprem sırasında meydana gelen ayrılmalar nedeniyle kamyoncuların yük bağlamak için kullandıkları spanzetler ile yapının ayakta tuttuğu ortaya çıktı. İlk krizi atlatan yetkililer daha sonra tadilatı tamamlayarak saat kulesini yıkılmaktan kurtardılar.

Saat Kulesi (3)-1

BAYRAK KRİZİ YAŞANMIŞTI

Saat kulesinin tamamlanmasının ardından dikilen gönder ve Türk bayrağı için Koruma Kurulu'nun 'yapıya zarar verir' raporu vermiş, Antalya Valisi Hulusi Şahin ise, "Herkes haddini bilecek. O bayrak en güzel şekilde orada dalgalanacak" uyarısında bulunmuştu.

Saat Kulesi (5)-1

ŞEHRİN EN ESKİ YAPILARINDAN

Kentin en önemli sembolleri arasında kabul edilen saat kulesi Helenistik döneme tarihlenen bir yapı. Burçlar üzerinde yer alan, kule kısmı Bizans döneminde yapılan ve 1911 yılında 2'nci Abdülhamid döneminde 'Saat kulesi’ olarak inşa edildi.

Saat Kulesi (9)

SAATLERİ ÇALINMIŞ

Bu arada restorasyon çalışması sırasında saatlerin de orijinal olmadığı ortaya çıkmıştı. 1985 yılında saatlerin çalındığı tahmin edilirken, yerine takılan plastik saatlerin ise bu saatleri tutturmak için kullanılan demir çerçevelerin de tarihi taşları çatlattığı tespit edildi. Daha sonra bu saat mekanizmasının ikizi, bir koleksiyonerden alınıp, bakım yapıldıktan sonra saat kulesine yerleştirildi.

Muhabir: YAPRAK ÖZER