Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi öğrencileri, ‘Sektörel İlişkiler’ dersinde Antalya’nın köklü firmalarından EMONA Tarım Şirketler Grubu Başkanı Osman Dirican'ı ağırladı. Derste Türkiye’de ve Dünya'da gübre sektörünün mevcut durumu masaya yatırıldı. Konuşmasında ‘Türkiye’deki Gübrecilik Sektörünün Mevcut Durumu’ başlıklı bir sunum yapan Osman Dirican, ardından öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı. Mezun olduğu okulda öğrencilere sektörle ilgili önemli bilgiler veren Osman Dirican’a, konuşmasının ardından Dekan Prof. Dr. Mustafa Erkan tarafından plaket verildi.
TOPRAK KİLİTLENME NOKTASINDA
Yıllardır bilinçsiz kullanılan kimyasallar nedeni ile toprağın artık kilitlenme noktasına geldiğini belirten Dirican, “Bitkiler artık hasta ve verimsiz. Kilitlenen toprağı ıslah etmek için firma olarak organik gübre üretiyoruz. Bu toprakların ıslahı, yararlı bakterilerle mümkün. Biz organik kimyasal gübrelerle bakterileri birleştiriyoruz. Bu sayede çiftçilerimiz hem yararlı bakterilerden, hem de gübrelerden yararlanıyor” şeklinde konuştu.
BİYOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ÖNERİSİ
Sürdürülebilir tarım için Ziraat Fakültelerinin büyük önem taşıdığını belirten Osman Dirican, Biyoloji Mühendisliği fakültelerinin de açılması gerektiğini belirterek, “Keşke 30 ilde ziraat fakülteleri oluncaya kadar, 10 ilde de biyoloji mühendisliği fakülteleri olsaymış. Çünkü, tarımın yanında biyoloji şart. Bir santimetreküp toprakta 90 milyon bakteri var. Bu bakterilerin yüzde 98’i yararlı, yüzde 2’si zararlı. Bitki hastalandığı zaman, topraktaki yararlı bakteriler devreye giriyor ve tedavi gerçekleşiyor. Ancak Avrupa’dan ithal edilen kimyasal ilaçlarla, topraktaki yüzde 98 olan yararlı bakteri oranı yüzde 10’lara kadar düştü. İlaçlarla yararlı bitkiler sürekli öldürüldü. Böyle olunca bitkiler, ilaca bağımlı hale getirildi” şeklinde konuştu.
BAKTERİLER GÜBREYE KARIŞTIRILDI
Çiftçilerin, hastalanan bitki için sürekli kimyasal kullandığını ve topraktaki yararlı bakterileri öldürdüğünü belirten İşinsanı Osman Dirican, şunları söyledi: “Firma olarak bu işe el atıp, toprakları ıslah etmemiz gerektiğine karar verdik. Önce toprağa doğrudan bakteri vermeyi denedik. Ancak, ilacı kullanıp hemen sonuç alan çiftçiyi, bu yönteme alıştırma konusunda başarılı olamadık. Bunun üzerine bakterileri gübreye karıştırdık. Bizim gübremizi kullanan çiftçi farkında olmadan toprağını ıslah etmiş oluyor. Her topraktaki bakteri oranı değişiyor. Bazı topraklar 5 yılda düzelebilir, bazıları daha fala zaman alabilir. O güne kadar kullanılan kimyasallar ve toprağın kirlilik oranına göre ıslah süresi değişir. Firma olarak en iyi hammaddeyi kullanıp en yüksek verimliliğin elde edilmesini hedefliyoruz”