İş sağlığı ve güvenliğinde işi ölümleri her geçen gün artıyor. Ekonomik krizin getirdiği hayat pahalılığı işçi ve emekçi kesimin ölümüne neden oluyor. Son dönemde inşaat sektörü dahil olmak üzere pek çok iş kolunda işçi cinayetleri gündemde yerini almaya devam ediyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2024 yılının ilk 11 ayında bin 708 işçi iş kazasından dolayı hayatını kaybetti. Verilere göre sadece 2024 kasım ayında 169 işçi cinayete kurban gitti. İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımında en çok inşaat sektöründe işçi cinayetleri artış gösteriyor. İş sağlığı ve iş güvenliği verilerine göre 2024 yılının ilk 11 ayında inşat sektöründe 430 işçi cinayete kurban gitti.
İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE PARA PAZARLIĞI
Her geçen gün arttan iş cinayetleri akıllara güvenlik tedbirleri alınmıyor mu? sorusunu getirirken konuyla ilgili konuşan Antalya İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Ümit Ant, denetimlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Ant, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
İş sağlığı ve güvenliği sektöründe inanılmaz bir yanlış uygulama söz konusu. İş yerleri ortak sağlık güvenlik birimleri tarafından denetleniyor ve ortak sağlık güvenlik birimleri işverenler ile birebir ücret konuşup pazarlık yapmak zorunda kalıyor. Maalesef ki böyle bir durumla karşılaşıyoruz.”
SORUMLULUK YÜKSEK AMA YETKİ YOK
Ant, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Şöyle bir mantık söz konusu danışmanlık ücreti alınan bir firmada ne kadar sağlıklı denetleme yapılır? Ne kadar yaptırım gücü olabilir? Şu an iş güvenliği uzmanlarının sorumlulukları çok yüksek fakat ellerinde hiçbir yetki yok. Ellerinde yetki olmadan denetim yapılamıyorlar”
DENETİM KAĞIT ÜZERİNDE KALDI
Sağlıklı bir denetim yapılamadığı için iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları tamamen evrak üzerinde kaldığını dile getiren Ant, “Kağıt üzerinde yapılıyor. Uygulama anlamında yeterli bir çalışma yapılamıyor. Özellikle ölümlü iş kazalarının çok yüksek olduğu inşaat sektöründe kişisel koruyucu donanım dediğimiz ekipmanların işçiler tarafından kullanılmamasından dolayı yüksekten düşmeler meydana geliyor ve ölümler gerçekleşiyor” diye konuştu.
“ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
İş güvenliği uzmanlarının elinde yetkiyi bulundurması durumunda işçi ölümlerinin önüne geçilebileceğini vurgulayan Ant, “Bu işçi emniyet kemeri takmamış, ben bu inşaatı durduruyorum veya bu işçinin yüksekte çalışmasına izin vermiyorum, engelliyorum’ der ve bu ölümlerin önüne geçilebilir ancak parayla tutulduğu için adamlar ona göre karar verebiliyor” dedi.
“DENETMENLER İŞ YERİYLE ÜCRET KONUŞMAMASI GEREKİR”
Ant, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından beklentimiz iş yerlerine iş güvenliği uzmanlarının merkezi atama yoluyla atanması ve İş güvenliği uzmanlarının ya da ortak sağlık güvenlik birimlerinin denetleme yaptığı iş yerleriyle ücret konuşmaması gerekir. Ücretlerini bakanlık aracılığıyla alması gerekir” dedi.
ANTALYA’DA TEDBİR ALINMIYOR
Antalya’da pek çok yerde denetim yaptığını ifade eden Ant, inşaatlarda hiçbir tedbir alınmadığını vurgulayarak, “Antalya’da özellikle Altıntaş bölgesin inşaatın en hızlı olduğu bir bölge. Her hafta Altıntaş'ta Antalya İş Sağlığı ve İş Güvenliği Derneği Başkanı olarak gözlemleme yapıyorum. Yaptığım gözlemde hiçbir iş güvenliği tedbirinin alınmadığını pek çok inşaatta görüyorum. Diğer yerlerde de aynı şekilde. Döşemealtı ve Varsak bölgesi de hareketli, şu an hiçbir gerekli, yeterli tedbir alınmıyor” şeklinde konuştu.
Belediyelerin hiçbir denetim yapmadığını söyleyen Antalya İş Sağlı ve Güveliği Derneği Başkanı Ümit Ant, “Belediyeler maalesef bu konuyu görmezden geliyorlar. İnşaat ruhsatını veriyorlar ama inşaat ruhsatından sonra bu iş yerinin iş güvenliği var mı diye denetlemiyorlar. Bize yardımcı olan tek kurum yapı denetimler. Yapı denetimler diyor ki iş güvenliği hizmetini almaz iseniz biz size şey yapmayız. Beton döktürmeyiz. Onların çünkü böyle bir yaptırım gücü var” diyerek sözlerine son verdi.