Duygusal tepki vermekten kaçınmak, kişinin sinirlenmesine neden olan bir olayda kendini bastırması, duyguları zamanında anlık yaşayamamak, sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman bir problem olarak değil, kişilik karakteri olduğu varsayılan bu durum ilerleyen zamanda öfke patlamasına neden olabiliyor. Uzmanlar öfke patlamasının kaynağı hakkında bilgi vererek, yapılması gerekenleri sıraladı.

Ofke Patlamasina Bunlar Neden Oluyor Resim (Small)

BASTIRILMIŞ DUYGULARA DİKKAT

Yoğun öfke durumu kontrol edilmediği durumlarda hem kişiye hem de karşısındakine zarar verebiliyor. Uzmanlar öfke problemi yaşayan kişilerin gerçek duygularından kaçarak olayları içselleştirdiğini, kendini ifade etmekten kaçındığı durumda kişide öfke patlaması meydana gelebileceğini belirtti.

Bastırılmış olan duyguların kişide öfke patlamasına yol açacağının bilgisini veren uzmanlar, sorunun nedenlerini sıraladı. Stres, yoğun baskı altında kalma hissi, birikmiş duygular, başkasıyla iletişim kurmada yaşanan güçlük gibi durumların içsel birikime neden olduğunun altını çizen uzmanlar sorunun çözümü için doğru iletişim becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

ÖFKE PATLAMASIYLA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ

Duyguların ifade edilmesinin sağlıklı bir iletişim anahtarı olacağını dile getiren uzmanlar, kişilerin yaşadıkları sorunlarla başa çıkma stratejilerini geliştirmesinin öfke problemini azaltacağı bilgisini verdi.

Öfke patlamalarının bir çok farklı unsurun bir araya gelmesiyle ortaya çıkabileceğini ifade eden uzmanlar, bu unsurları sıralayarak, sorun yaşayan kişilerin uzman hekimden yardım alarak öfke patlaması sorununu ortadan kaldırabileceğini ifade etti.

İşte öfke patlamasının yaygın nedenleri;

Stres,

İletişim Zorlukları

Bastırılmış Duygular

Kişisel Faktörler

Duygusal Deneyimler

Muhabir: AYŞEGÜL ŞAHİN