Ülkemizde enerji denilince aklımıza BOTAŞ gelir. BOTAŞ Türkiye Varlık Fonu Portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. 1974 yılında kurulan BOTAŞ, 1995 yılında fon bünyesine katılan bir kuruluştur. Temel olarak yaptığı işler petrol ve doğal gaz boru hatları yapımı ve işletmeciliği, doğal gaz ve LNG depolanması ve ticareti LNG/FSRU terminali işletmeciliği, liman hizmetleri, uluslararası doğal gaz taşıma projeleri alanlarıdır.

BOTAŞ, baştan reklam yaparak bütün illere “temiz enerji “ sloganı ile boru hatları ile gaz sağaldı. Yıllardır Rusya ve İran’dan gaz almaktayız. Hani bir zamanlar düşman gördüğümüz Rusya’nın doğal gazını hala kullanmaktayız. Bir kış zamanı bundan yıllar önce de İran ile anlaşma yapmış ve pahalı pahalı halka kullandırmıştık. BOTAŞ’ın doğal gazı şirketler aracılılığı ile sattığını biliyoruz. Fazla olan gazı da Tuz Gölü’nün altında depoladığımızı da.

Geçenlerde BOTAŞ ile ilgili bir haber yayınladı TV’ler. “BOTAŞ dış kredi ile gaz alacak.” Şimdi soru şu: BOTAŞ sattığı gazdan kar etmedi mi? Etti ise karı nerede? Başka bir oluşum kurdunda bizim haberimiz mi yok? BOTAŞ aldığı gazın bir kısmı ile elektik üretmektedir. Elektrikte mi zarar etti ?

Hayır böyle bir şeyde olmadığına göre, BOTAŞ’ın bilançosu nerededir?

         Hiçbir şirket kar amacı olmadan çalışmaz. Bütün var olan sanayimiz enerji kullanıyor. BOTAŞ madem kar etmiyor, neden kapatılmıyor?

         Başka bir kuruluş da TEİAŞ.  Türkiye genelinde 21 şirkete verdiği dağım Ana sözleşmelerinde: İki madde çok önemlidir. “İletim hatlarını kullanma bedeli ödeme ve iletim hatlarını yenileme. Yani yeni teknolojiyi kullanarak hatların yapımın sağlamaktır.  Geçtiğimiz kış mevsiminde Denizli ve Isparta ilerine enerji verilememişti. Buralara elektrik sağlayan firma niye tazminat ödemedi? Türkiye genelinde 21   tane  şirketten, sadece  4 tanesi  ödeme yapmış.

         TEİAŞ elektriğin bir kısmını da Hidroelektrik santrallerinden, rüzgar panellerinden almaktadır. Düşünüyorum da, rüzgar tanrının, su, hat devletin bunlar kamu parası ilen oluşturulmuş  ama kamu yemesin şirketler mi yesin isteniyor?

         Ya günümüzde savaşlar verilen petrol aldı başını gidiyor. Önceden yüzde 12’si bizim kendi kaynaklarımızdan elde ediliyordu. Birileri değişti galiba.

         Yediğiniz son gün olur inşallah hiç olmazsa KDV ve Özel Tüketim Vergisini kaldırın artık. Tarlamızı, bağımızı işleyelim.