Aylardır, Aksu’nun Kurşunlu bölgesinde yaşayan bir vatandaştan belli aralıklarla aynı yakınmayı duyuyorduk. “Burada fidan, genç, yaşlı demeden ağaçların tamamını kesiyorlar. Geniş alanlar açılıyor. Böyle kesim olmaz” diyordu.
Önce kendisine bu kesimin çevre yolu projesi kapsamında olup olmadığını sorduk. Yaptığı araştırmada kesimin yol güzergahında olmadığını öğrenmiş. Ama nedenini öğrenememiş.
Kentin hemen bitişiğindeki Kurşunlu ormanındaki kesimler giderek çoğalınca bu kez duyarlı vatandaşın dışındaki bölge sakinleri de meraklanmış. Geçtiğimiz günlerde Ak Parti ilçe yöneticilerine giderek durumu anlatmışlar. Olağan kesime benzemeyen işlem konusunda kendilerinin bilgilendirilmesini istemişler. Parti yöneticileri, “Araştırır size döneriz” demiş ama bir daha arayan soran olmamış. Vatandaşların, “Ne oldu?” sorusuna, “Bekleyin daha cevap gelmedi” diye yanıt veriliyormuş,
Yüzlerce dekarlık alanlara yayılan orman kesimi ile ilgili sağlıklı bilgilendirme olmayınca bu kez devreye fısıltı gazetesi girmiş. Şimdi yıllar önce gündeme gelen, tepkiler üzerine durdurulan bazı projelerin yeniden uygulanmaya başladığından endişe ediliyor. Bunların arasında bu sporla ilgisi olmayan bazı kişilerin bölgedeki ormanlık alanda, “Golf Sahası” yapma projesi geliyor. Bu amaçla golf kulübü bile kurmuşlardı.
Vatandaşlar, Antalya’nın su ve oksijen kaynaklarından olan Kurşunlu ormanlarının golf sahası benzeri ticari girişimler için mi yok edildiğini merak ediyor. Bu konuda yetkililerden ayrıntılı, ikna edici yanıt bekliyor.
Erken genel seçim öncesi TBMM’den hızla geçirilen yasa, Kurşunlu’da yaşayanların endişelerinin boş olmadığını gösteriyor.
Geçtiğimiz Nisan ayında, TBMM Genel Kurulu’ndan geçen yeni düzenlemeye göre, artık ormanlardaki canlı ve dikili ağaçlar ‘orman ürünü’ sayılarak piyasaya satılacak. Bugüne kadar bir ağacın orman ürünü olabilmesi için Orman Genel Müdürlüğü tarafından işlenip ‘tomruk’ haline getirilmesi gerekiyordu.
Tasarının Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen 13. maddesine göre, artık Orman Genel Müdürlüğü ormanları gençleştirmek ya da seyreltmek amacıyla orman ağaçlarını kendisi kesip, işleyip satmayacak. Bunun yerine, seyreltme veya gençleştirme yapmak istediği ormanları ihaleyle en çok parayı veren ticari işletmelere 5 yıllığına tahsis edecek.
Tahsis süresi bittikten sonra aynı işletme, aynı yeri eğer isterse tekrar alabileceği gibi daha verimli gördüğü başka bir ormanlık alanı da yine ihaleyle 5 yıllığına alabilecek. Ormanı ihaleyle alan şirketler, önceden işaretlenmiş canlı ağaçları diledikleri zaman kesip diledikleri gibi işleyecek ya da satacaklar.
Düzenlemeye alan ya da bölge sınırlaması konulmadığı için şirketler değerli ormanları seçip 5 yıl boyunca sahiplenebilecekler. Tahsisi yapılan ormana başka hiç kimse giremeyecek. Bu yüzden, “Firmalar aldıkları ormana bırakın köylüleri, vatandaşları, yaban hayvanlarını bile sokmayabilirler” diye değerlendirilmişti.
Acaba yasa yürürlükte olduğuna göre Kurşunlu ormanları satıldı da haberimiz mi olmadı. Yetkililerden kamuoyunu aydınlatmalarını bekliyoruz.