Antalya’nın şüphesiz en büyük sorunu sivrisinek. Her yıl tartışma konusu oluyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Cem Arüv, sivrisinek konusunda uyarıda bulunmuş ve şu sözlere yer vermişti;
“Özellikle çöplerde, su birikintilerinde ve bataklıklardan başlayarak yayılmasına sebep oluyor ve artık insanları rahatsız hale getiriyor. Dünya şimdi böyle bir evreye geçiyor. Geçmişte sadece Güney Yarım kürede görülen hastalıklar dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmesi sebebiyle Kuzey Yarım küreye doğru hareket ediyor. Geçmişte sadece Güney Yarım küreye özgü olan hastalıkların Kuzey Yarım küreye geçmesi sebebiyle Akdeniz kuşağında yaşayan insanların bugüne kadar hazırlıklı olmadıkları pek çok hastalıkla baş başa kalmalarına sebep oluyor. Geçmek bilmeyen griplerden tutun da pek çok aklımıza gelmeyen hastalığın yakın çevremizde görmeye başlar hale geldik. Bilgisi ve tanısı yok gibi birçok sıkıntılar yaşıyoruz.”
Arüv’ün bu açıklamasından sonra belediyede yaptıkları çalışmaları paylaşarak şu uyarıda bulundu;
“Antalya'nın iklimi müsait olduğu için yılın tamamında özellikle fosseptik, kanalizasyon ve rögar gibi noktalarda sürekli ilaçlama yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda sadece kimyasal ilaçlar, zehirler kullanılmamaktadır. Biyolojik mücadele çalışmalarına da önem veriliyor. Yüz binlerce seranın sulama havuzlarında balıklar kullanılarak bu mücadele gerçekleştirilmektedir. Tarım ürünlerine zehir bulaşmaması için balık ve bakteriler kullanılarak bu süreçler titizlikle kontrol altında tutuluyor. Büyükşehir Belediyemizin özellikle değerli temiz su kaynaklarımıza yakın alanlarda uyguladığı biyolojik mücadelede örnek teşkil etmektedir. Ekipler larva oluşumuna neden olan bu materyallere ve alanlara ulaşmak istiyor ancak yüksek duvarlar, kapalı kapılar nedeniyle bu mümkün olmuyor. Böylesi özel korunaklı alanlara ne yazık ki müdahale edilemiyor. Ekiplerimiz çeşitli nedenlerle bir bahçeye girip fosseptikleri kontrol edemedikleri zaman bu alanlarda ne yazık ki yoğun bir sivrisinek oluşabiliyor. Halkımızdan ricamız ekiplerimiz saha taraması yapıyor ancak kontrol edemedikleri, gözden kaçan noktalar olabiliyor. Bir metrekare alanda binlerce sineğin gelişebileceğini düşündüğümüzde ekiplere yardımcı olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak ister, halkımızdan bu konuda bizlere destek olmalarını bekleriz.” Bu uyarılar sıtma açısından da çok önemli. Herkes çok dikkatli olmalı.