Havalar ısınmaya başladı. Yazın gelmesiyle birlikte özellikle gün ısı cenneti haline gelen Antalya’da vatandaşlar gün ısıya yönelmeye başladı. Şimdi diyeceksiniz ki gün ısının nasıl bir tehlikesi olabilir. Bugün ısıları faydalı olduğu kadar zararlı da. Özellikle depremlerde sarsıntılarda düşme tehlikesi var gün ısılarının.

Eğer dikkat edilmezse gün ısıları devrilebilir. İşte tehlike burada başlıyor. Gün ısılarının içerisi sıcak suyla dolu. Sıcak suyun dökülmesi ciddi yanıklara sebep olabilir. Bu konu ile ilgili Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca uyarıda bulundu. Başkan Atmaca, şu konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

“Gün ısı sistemlerinde öncelikle kurulum aşamasında mühendislik firmaları tercih edilmelidir. Kurulacak sistem ve tesisatın yeterli olup olmadığı konusunda mühendis görüşüne göre hareket edilmesi gerekmektedir. Açık devre güneş enerji sistemlerinde bakımların aksamadan yapılması gerekiyor. Genellikle yıllık bakımlara önem verilmiyor. Sadece arıza olunca bakım yaptırılıyor. Yıllık bakımlar yapılmayınca aslında kar değil, zarar ediliyor. Bakımsız bir tesisat sağlığımıza zarar verebileceği gibi kireçlenen borularda tıkanma olabiliyor ve dolayısıyla hem arıza riski artıyor hem de sistemlerin verimi düşüyor. Lejyonerya riskini azaltmak için gün ısıların en az yılda bir bakım ve hijyenik temizliği yapılmalıdır. Dezenfeksiyon için klorlama, ozonlama, ultroviyole gibi uygulamalar olsa da en verimli yöntem periyodik olarak sistemi çok yüksek sıcaklıktaki su ile temizlemek olarak bilinmektedir. Lejiyoneryaya neden olan bakteri 60 derece sıcaklıkta 25 dakika beklenmesi durumunda yüzde 90 bertaraf olmaktadır. 70 derece sıcaklıkta ise 10 dakika içinde bertaraf gerçekleşmektedir. Riski azaltmak için bu sıcaklık uygulamalarının sürekliliğinin sağlanması gereklidir. Eğer uzun süre bu sıcaklık şartları oluşmamış ise riski azaltmak için bahsedilen diğer yöntemler ile bakım yapılması da oldukça önemlidir."