Türk Devleti bayrağının altında, ilelebet camilerinin minarelerinden ezan ve sala susmayacaktır. Türk olarak gurur ve şeref duyan Atatürk’ün sayesindedir. Biz bayrağımız ve ezanımız için canını seve seve veren ve verecek olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kadim vatandaşlarıyız.
Dini bir gurup ve cemaat üyeliği veya sempatizanlığı değil “Allah bir resul haktır.” Olduğuna inananlarız. Başkası bizim kefilimiz değildir. Bize şefaatat edecek Rabbimizin Peygamberidir.
Peygamberimizin yerine geçmek isteyenleri, O’nun hadislerini kendi çıkarlarına uygun açıklama ve yorumlarını da kınıyorum. Kendilerini güçlü kılmak için basınla duyurularını sesli olarak da yapılıyor.
Camilerimizden günde beş vakit ezan okunuyor. Ezanı dini bilmeyen, yarım yamalak dinin bir köşesine sığınanlar kucaklıyor. Ben sala ve ezanların aynı e-devlet sistemi gibi telefonlara konulmasından yanayım. Çünkü bir minarede en az iki hoparlör ille ses kirliliği yaratmaktadır. Hasta olanları rahatsız etmektedir. Genel sağlık üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır.
Diyanet, ‘Cami Hizmetlerinde Verimliliğin Artırılması Genelgesi’yle sağlığa zararlı yüksek ses konusuna yenilikler getirdi. Genelgede “Kullanılan cihazların ses düzeyinin ortalama 70-85 dB (desibel) arasında uygun bir seviyede tutulmasına özen gösterilecektir” denildi., Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Genelge her camiin ilan panosuna asıldı ki cemaat da bu genelgenin takipçisi olsun. Müftülerimiz, murakıplarımız ve cemaatin takibiyle sonuca ulaşacağız inşallah’ dedi.
Konunun lüzumu üzerine Antalya Kepez Diyanet işlerinden sorumlu Müftülüğe durumun takibinin yapılmasını isteyen e maili yazdım ama yine aynı tas aynı hamam
“Desibele özen gösterilecek” adlı Diyanet genelgesinin bir bölümü şöyle:
Camilerde sesi nakletmek ve yükseltmek amacıyla kullanılan ses sistemlerinin kullanımından kaynaklı birtakım sorunlar yaşandığı bilinmektedir. Bu itibarla ses sistemlerinin kullanımında aşağıdaki hususlara riayet edilecektir.
1- Ezan ve salâ okunurken (minareden vb.) kullanılan cihazların ses düzeyinin
ortalama 70-85 dB (desibel) arasında uygun bir seviyede tutulmasına özen
gösterilecektir.
2- Ses cihazı kullanımının gerekli olmadığı küçük camilerde veya cemaatin az
olduğu vakitlerde yalın sesle iktifa edilecek ve mikrofon kullanılmayacaktır.
Ses cihazının kullanımına ihtiyaç duyulduğu hallerde, cami içi ortalama ses
düzeyi 60-70 dB arasında olacaktır.
3- Mikrofon vb. ses cihazlarının doğru kullanımı konusunda il ve ilçe
müftülüklerince din görevlilerine yönelik mahallinde eğitimler düzenlenecektir.
Kullanımın zaruri olduğu durumlarda mikrofonun ağza çok yakın tutulmaması
konusunda din görevlileri bilgilendirilecektir.
4- Cami ve minare hoparlörlerinin montajı yapılırken cadde, sokak ve binaların
konumuna dikkat edilecek, hoparlörlerin doğrudan binalara yöneltilmemesine özen
Denilmektedir. O halde 70 dB geçmemesi gerekir. İmamların, murakıpların,
Müftülerin görevlerini daima yapmalıdır,
Bu teknolojik çağda açın telefonlarınızı saatlerinizi.