İstanbul’daki tüm marketlerin üye olduğu İstanbul Ticaret Odası Perakende Meslek Komitesi dikkat çeken bir karar aldı.
Gerçekleştirilen oylamada, tüm eller zincir marketlerin pazar günü kapanması için kalktı.
Yürürlüğe girer-girmez, uygulama başarılı olur-olamaz o kısmını bilemem ama böylesine güzel bir kararla ilgili olarak Antalya ve diğer kentlerde bulunan ilgili odaların harekete geçmemesi üzücü.
Bu arada esnafın tek sorunu zincir marketler değil. Konuyu size veriler üzerinden örnekleyeyim…
2017’de Türkiye’de toplam 397 Alış veriş merkezi (AVM) bulunurken bu sayı 2018 yılında 410’a yükseldi.
2023’deyse AVM sayısının 475’in üzerine çıkması bekleniyordu. Şu anda sayı ne oldu bilinmiyor.
Son verire göre, Türkiye’de en çok AVM’nin bulunduğu kent İstanbul oldu.
İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir takip ediyor. İlk üçü İstanbul, Ankara ve İzmir’in oluşturduğu listede Antalya 4’üncü sırada bulunuyor.
Esnaf kanadıysa AVM istemiyor çünkü işleri kesiliyor. ‘Antalya AVM’lere doymuş’ durumda diyorlar.
Geçmiş dönemlerde esnafın talebine tepkisiz kalmayan Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odası (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere konuyla ilgili olarak ortaya ciddi bir çaba koymuştu.
Bu girişimlerin sonucunda, dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve ilçe belediye başkanları şehre yeni bir AVM yapılmaması noktasında esnafa söz vermişti.
2018’de yaşanan bu gelişme sonrası, Antalya valisi başkanlığında toplanacak olan ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), AESOB, ilçe belediyeleri, kamu kurum-kuruluşlarının ilgili müdürlüklerinden oluşturulacak heyet, yeni kurulacak AVM’ler noktasında karar mekanizması olarak hareket edecekti.
Şimdilerdeyse şehrin bazı noktalarına yeni AVM’ler yapılması gündemde.
En bilindik olanı da eski toptancı halinin – opera kavşağının- bulunduğu noktaya yeni bir AVM yapılması.
Pandemi, döviz kuru derken, şimdi de artan kiralar başta olmak üzere, diğer girdilerde yaşanan artış ve piyasaların kötü gitmesiyle ayakta durmakta güçlük çeken esnafın yanında olunsa nasıl olur?
ATSO’da Davut Çetin döneminde Kurban-Ramazan bayramlarının ilk günü AVM’lerin kapalı olması gibi uygulamalar devreye alınmıştı.
Yürürlükteki kararların kapsamının genişletilmesi, yine esnaf yararına alınacak benzer kararların tekrar gündeme getirilmesinde bana göre çok büyük fayda var.
İTO Perakende Meslek Komitesi’nin aldığı karar ortadayken Antalya için de harekete geçilmesi artık ihtiyaç değil şart olmuştur.
Mesela AVM’lerin kapanış süreleri Ramazan’da uzatılıyor. Bunun bir önüne geçelim de esnaflarımız da iş yapsın.
AVM’lerle birlikte zincir marketlerde sezonluk satış yapıyor. Bunlara müsaade edilmese esnafın yararına olmaz mı?
Okul dönemi kırtasiye ürünleri, kurban dönemi hayvan satışları gibi durumların önüne geçilemez mi?
Tamam, ülke yeni bir seçimden çıktı, yerel seçimler yaklaşıyor, iş dünyası finansman krizi yaşıyor, resesyondan stagflasyona geçtik ama esnafın da bir şekilde ayakta kalması lazım.
Bana göre bu noktada ‘Esnaf Bakanlığı’ oluşturulması şart. Çünkü herkes kendi canının derdine düşünce olan esnafa oluyor, oralardan çalışan ve evine ekmek götüren milyonlarca çalışana oluyor.
Kalın sağlıcakla…