Antalya dendi mi akıllara öncelikle dünyaca ünlü sahili ile Konyaaltı gelir, daha doğrusu geliyordu. Artık her şey hızla tersine dönmeye başladı. Çünkü mutlu insanların yaşadığı bir ilçe olan Konyaaltı’nın demografik yapısı (İnsan nüfusunun yenilenme ya da yenilenmeme durumlarını inceleyen bir disiplin) son dönemde hızla değişmeye başladı. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hızlı bir göç hareketini uğrayan Konyaaltı’nda ulaşımdan, yiyecek içeceğe her türlü mal ve hizmet alımında sıkıntı yaşanıyor. Göç hareketleri nedeniyle Konyaaltı’nda da emlakçılar başta olmak üzere Türkçe tabelaların büyük bölümü de yeni yerleşimcilere yönelik olarak değişti, değiştiriliyor.
Başkan Esen: 4 kişiden 1’i yabancı
Hızlı değişim, bölgenin hemen her yerinde artan kalabalıklar önemli bölümü emekli olan Konyaaltı sakinlerini mutsuz etmeye başladı. Rus ve Ukraynalı yerleşimcilerla yerli halk arasında toplu ulaşım araçları ile bazı restoran ve kafelerde sıkça tartışmaları da endişeli gelişmenin bir diğer göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. CHP’li Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen de sıkıntıları “Konyaaltı’nın mevcut yapısını koruyacağız” sözleriyle işaret ediyor. Başkan Esen, Konyaaltı’nda yaşayan her 4 kişiden 1’nin yabancı olduğunu söylüyor.
Konyaaltı bu yükü kaldıramaz
Sıkıntılar savaştan kaçan mülteciler sorunu ile bitmiyor. Hızlı iç ve dış güç nedeniyle beklentilerin de arttığını vurgulayan Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Batı Çevre Yolu’nun sağı ve yolunun kentsel gelişme alanı olarak belirlenmesinin kaygı verici olduğunu belirterek ciddi uyarılarda bulunuyor. Esen, bu iki yerin yerleşime açılması durumunda Konyaaltı’na 40 bin yeni nüfus geleceğini vurgulayarak, ” Konyaaltı bu yükü kaldıramaz” diyor. Esen’in bu planlamaya direnç göstereceğini Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanlarının (KONYSİAD) toplantısındaki şu sözlerinden anlıyoruz: “Konyaaltı’nın kontrolsüz bir şekilde hızlı bir yapılaşmaya açıldığında burası artık Konyaaltı olmaktan çıkacaktır. Antalya’nın en güzel yeri Konyaaltı. Bunu muhafaza etmekle görevliyiz. Bu görevimizi de yapacağız”
Yerli halk Kepez ve Varsak’a kaçıyor
Konyaaltı Belediyesi’nin incelemelerine göre Konyaaltı’nda ikamet alıp da oturan yabancı sayısı Rusya-Ukrayna savaşıyla hızlandı ve 30 bini geçti. Konyaaltı’nda Rus ve Ukraynalı göçünün ürünü olan ev kiralarındaki önlenemez yükselişler yüzünden yerli halkın Konyaaltı’ndan Kepez ve Varsak’a kaçışı da hızlandı. Konyaaltı’nda 1+1 evler bile 15-20 bin liraya yabancılara kiralanıyor. Ekonomik gücü iyi olan Rus ve Ukraynalı sığınmacılar Hurma, Liman, Gürsu ve Altınkum mahallerini tercih ediyor, lüks sitelerde aylığı 20-40 bin lira olan ve yıllık peşin ödeyerek kiraladıkları dairelerde yaşıyor. Savaştan kaçan Rus ve Ukraynaların bazılarının Suriyeli sığınmacıları da geride bırakarak, bir dairede 15-20 kişi birlikte yaşadıkları biliniyor.