Yöneticiler, seçkin insanlardır. Yöneticiler, çabuk kavrama, anlama gücü gelişkin olduğu var sayılır. Bütün maharetini üç yıl içinde göstermesi arkasından, bazı alışkanlıkları edinmeden bulunduğu kurumların eş değeri ve üstüne ataması yapılmalı. Performansını görmeliyiz.

Yönetici, risk adamıdır. Tehlikeyi göze almadan başarıya ulaşamayız. Yönetici her zaman uyanık ve haklı olmalıdır. Yönetici olmamalı. Bilgi ve yeteneğini geliştirmelidir. Yönetici, mizahı, müziği de iyi kullanmalıdır.

Yönetici, dini, ahlaki, dünyasını, akıbetini ailesini birlikte net olarak açıklamalı. İnsanı şekilsel değil, manevi duyularının örtüştüğü, ya duygudaşlığını kendisi ile genel olarak anlaya bilmeli ve diğerlerine de eşitlik pınarı gibi akmalıdır. Arkadaşları hakkında laf taşıyıcılarına dikkat etmeli. Öyle kişilere itibar etmemelidir Düzenbaz ve hilekârlara prim vermemelidir. Acunumuzda yönetici ve diğer insanlar üç şey peşinden koşarlar:

1-Güzel yoldan sert kazanmak,

2-Ahiret hazırlığı

3-Kazanılanı korumak..

Yönetici kuruma bağırarak, çağırarak gelmemeli. Mütavazi olmalıdır. Çükü en yüksek, en iri olan kof ve sığ insanlardır. Yöneticinin etrafında hain ve vefalı insanalar vardır. Siz vefalı insanları tanıyamamışsınız. Çünkü n mavi boncuk vermeyi ilkeleştirin. Onlar yanınıza gelmez. Yanlışlarınızı düzeltmeye çalışırlar. Güçlerinin, konumlarının yettiği kadar. Kişini ayinesindir yaptığı iş. Bu bakımdan bir kurumda gözlemler yapmalısınız. Sevmek, çözümler bütün işleri. Mavi boncuk öyküsünü bilirsiniz. Kurumun havasını bozmadan, çalışanlarınızın birbiri ile restleşmelerini. Rekabet etmeleri de sağlanabilir.

İlgilenme, güven, yetki verme, uzlaşma, ideallere ulaşma ve insan potansiyelini anlama yeterlikleri insancıl yeterlikler arasında sayılabilir. İnsansal yeterlikler yöneticiye, grubun bir üyesi olarak etkili biçimde çalışma ve bu yolla lidere bulunduğu grup içinde iş birliği kurabilme yeteneği sağlamaktadır.

YÖNETİCİ Yönetici, bir örgütün amaçlarını gerçekleştirmek için, var olan örgüt yapısını ve prosedürünü kullanan kişidir. Okul yöneticileri, okulun etkililiği ve verimliliği açısından çok önemlidir. okul yöneticileri, sahip oldukları bilgi ve becerilerle okulun geleceğini planlamakta, yönünü belirlemekte ve okuldaki değişim çabalarını yönlendirmektedir.

Yeterlik, insanın bir davranışı yapmak için gereken bilgi ve beceriye sahip olması olarak tanımlanabilir (Başaran, Töremen ve Kolay). Kuruluş veya Kurumun amaçlarını gerçekleştirecek yapısını yaşatacak ve havasını koruyacak iç öğelerin lideri okul yöneticisi olmalıdır. sosyal sistemin birey ve kurum boyutlarını dengede tutabilmesi, yöneticileri etkili olabilmek için hem yönetim kavram ve kuramları hem de insan ilişkileri alanında bir takım bilgi ve becerilere sahip olmaları gerekir.

YÖNETİCİLERİNİN YETERLİLİK ALANLARI: Yönetici yeterliliğini şu şekilde ortaya koymalıdır

1.Yöneticilik,

2. Öğretimsel olmalı. (yani iş deneyimi olandır)

3. Disiplin koyucu,

4. İnsan ilişkilerini kolaylaştırıcı,

5. Değerlendirici,

6. Çatışma uzlaştırıcısı olmalıdır.