Sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin bir ay içinde uyutulması; yani hayatlarına son verilmesi için hazırlanan yasa teklifi tepkiler üzerine meclise sunulmaktan vazgeçildi. Ancak tartışmalar hala devam ediyor.
Son iki yılda sokak köpeklerinin saldırısı ile hayatını kaybeden insanların sayısının 100’e ulaşması ise bu konunun çok önemli olduğunu, barışçıl ve insancıl bir çözüm bulunmasının önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Biz olayı Antalya için irdeleyelim:
Sokak hayvanlarına saygı gösterilmesi ve onların da bir yaşam hakkı olduğunu vurgulayarak konuyu inceleyelim.
Bilindiği gibi 20 yıl önce çıkarılan 5199 sayılı yasa ile belediyeler kendi sınırları içindeki sokak hayvanlarından sorumlu kılındı. Bu yasa ile belediyelere sokak hayvanları için bakımevleri kurma için süre verildi. Ancak; ekonomik zorluklar ve bütçe yetersizliğinden dolayı 1389 belediyeden sadece 219 belediye bu sorumluğunu kısmen de olsa yerine getirdi.
Antalya’da da belediyelerin bazılarının hayvan barınakları var ama bunlar son derece yetersiz ve ihtiyaca cevap vermiyor. Özellikle yazın nüfusu çok fazla artan Konyaaltı ilçesinde sahillerde ve piknik yerlerinde sahipsiz köpekler halk arasında tedirginlik yaratıyor. Kalabalık gruplar halinde dolaşan sokak köpeklerinin genelde zararsız olduğu gözlense de; köpek fobisi olanlarda korkuya sebep oluyor.
Geceleri köpeklerin havlaması yüzünden uyuyamadıklarını ve sabah erkenden okula giden öğrencilerin kalabalık gruplar halinde dolaşan köpekleri görünce korkup yollarını değiştirdiklerini söyleyen Konyaaltı sakinleri “ bu durum içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bizler de sokak hayvanlarını seviyoruz ve onlarında en az bizler kadar yaşam hakkı olduğunu savunuyoruz. Ancak yasalara rağmen her iki tarafı da memnun edecek bir çözüm bulunamıyor ve bu durum sonuçta bizi ; sokak köpekleri mi yoksa çocuklarımız mı ölsün noktasına getirdi ”diyorlar ve bence de haksız değiller. Ne zaman bir köpek saldırısı meydana gelse ve bir ölüme sebebiyet verse, bu konu biraz gündemde kalıyor, o kadar. Sonuçta değişen bir şey yok…
Son aylarda özellikle 117 dönümlük bir alana yayılan ve tüm Antalyalılara şehir merkezinde piknik, spor ve yiyecek imkanı sunan Konyaaltı Hayat Park’ta sayıları sürekli artan başıboş köpekler de rahatsızlık vermeye başladı. Üstelik Hayat Park çalışanları bile durumdan şikayetçi, ama bir şey yapamadıklarını söylüyorlar. Biz de konuyu araştırmak için Konyaaltı Veteriner Müdürlüğünü aradık ama söz vermelerine rağmen bize de geri dönüş yapmadılar.
Antalya Türkiye’nin hatta tüm dünyanın turizmde gözbebeği. Başka hiçbir turizm ülkesinde ve Avrupa ülkesinde olmadığı kadar sokaklarda sahipsiz hayvan ( bir araştırma bunun ülkede 4 milyonu geçtiğini söylüyor) barındırıyor. Bu problemin; ekonomik sıkıntılar içinde yüzen sadece belediyelere yüklenilmesi yerine gönüllüler, STK’lar, özel klinikler ve Veteriner Fakülteleri işbirliği çözülebileceği kanısındayım.