Tanrının her türlü güzelliği cömertçe verdiği turizmin başkenti, Türkiye’nin gözbebeği Antalya’da yaz aylarında sıcaklık 40 dereceyi bulurken, kent merkezine en uzak yerleşim birimi olan Gündoğmuş’ta Mayıs ve Haziran aylarında kar mücadelesi yapılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kışın olduğu gibi, yaz aylarında da Gündoğmuş’u 55 yaylaya bağlayan göçerlerin yayla yollarını açmak için 2 bin 500 metre yükseklikteki Söbüçimen Yaylası’nda kar mücadelesini sürdürüyor. Gündoğmuş yaylalarında kar kalınlığının yer yer 10 metreyi bulduğu belirtiliyor.
Tam bir doğa harikası, yeryüzü cenneti
Antalya’nın 19 İlçesinde yaklaşık 3 bin kilometreyi bulan yayla yollarını yörüklerin göç mevsimine kadar yetiştirmek için ekipler kurdukları şantiyelerde yatılı olarak kalarak çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, Ekim ayından Mayıs ayına kadar yaklaşık 7 ay karla kaplı olan 30 kilometrelik yolda çalışmalarını sürdürüyor. Bir tabiat harikası olan ilçelerini bir yandan taş ocaklarından, diğer yandan HES projelerinden korumaya çalışan ‘Gündoğmuş Sevdalıları’ diğer yandan da Gündoğmuş’u turizme kazandırmaya çalışıyorlar. Bunun yaparken de Gündoğmuş’un gelecek kuşaklara en az hasarla aktarılmasının çabasını sürdürüyorlar.
Gündoğmuş’un tek kurtuluşu alternatif turizm
Batı Toroslar’ın Geyik Dağı eteklerinde kurulu olan Gündoğmuş, denizden yüksekliği 900 metre olan dağlık alanları ormanla kaplı Antalya kent merkezine en uzak ilçe(149 kilometre). Alara Çayı, batı yönünde Gündoğmuş’u ikiye bölüyor. Gündoğmuş, Akdeniz ikliminin hakim olmasına karşın kışın biraz daha karasal iklim özellikleri gösterir. Bu nedenle kışın biraz sert geçer. Gündoğmuş’ta işsizlik oranı çok yüksek düzeyde olup genç işgücü sahil ilçe ve beldelerindeki turizm sektörüne yönelmiş olduğundan ilçe sürekli göç veriyor. Gündoğmuş’a önemli bir sanayi kuruluşu bulunmuyor. Engebeli arazi yapısından dolayı tarım alanlarının sınırlı olması, tarımın teras şeklinde küçük alanlarda yapılmasına neden oluyor.
‘Taşeli Platosu Milli Park Projesi’
Gündoğmuş’u hem turizme kazandırmak, hem de paha biçilmez kazanımlarını korumakta kararlı olan ‘Gündoğmuş Sevdalıları’nın uzun süredir üzerinde çalıştıkları ‘Taşeli Platosu Milli Park Projesi’ Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması şon aşamaya geldi. Edinilen bilgilere göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Mimarlar Odası Başkanlığı temsilcilerinin belirlenmesi ile kurul tamamlanmış olacak. Projenin Gündoğmuş Grubu’nda şu isimler yer alıyor : Prof. Dr. Sacit Özer, Prof Dr. Reyhan Küçük Erdoğan, Bayram Ali Çeltik, Yusuf Yavuz, yöre halkından Mevlüt Güven, Halit Uçan, Abdullah Kıldan.