Dünya Kupası’nda geride kalan 21 organizasyon, birçok ilginç olaya sahne oldu. Dört yılda bir düzenlenen kupaya, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 2 kez ara verildi. İlk olarak 1930’da düzenlenen kupayı 8 farklı ülke kazandı, Brezilya 5 şampiyonlukla başı çekti. O dönemki FIFA Başkanı Jules Rimet’nin girişimleriyle başlayan ve bir süre kendi adıyla oynanan Dünya Kupası’na, ilk olarak 1930 yılında Uruguay ev sahipliği yaptı ve şampiyon oldu. Uruguay, 1924 ve 1928 olimpiyat şampiyonluğu ve 1930’da bağımsızlığının 100. yılını kutlayacak olması nedeniyle ev sahibi olarak seçildi. Avrupa takımları, yolun uzak olması nedeniyle bu karara karşı çıktı. Fransız spor adamı Rimet’nin çabalarıyla bu kupaya Avrupa’dan sadece 4 ülke Belçika, Fransa, Romanya ve Yugoslavya katıldı. 13 takımın katıldığı ilk Dünya Kupası’nı, Arjantin’i 4-2 yenen ev sahibi Uruguay kazandı. 1930’daki kupada final maçının hakemi, Belçikalı John Langenus sahada ceket ve kravatla yer aldı. Organizasyonda yer alan 13 ülke, eleme oynamadan FIFA’nın davetiyle kupaya katıldı. Kupaya katılan Avrupa ülkeleri, gemi yolculukları sırasında antrenmanlarını güvertelerde yaptı. Kupanın iki yarı final maçında Arjantin, ABD’yi, Uruguay da Yugoslavya’yı aynı skorla 6-1 mağlup etti.

1934 İTALYA

Uruguay’daki ilk kupanın ardından Avrupa temsilcileri, kupayı kendi ülkelerinde düzenlemek için çalışmalara başladı. FIFA’ya ilk müracaat eden ülke İtalya, 1934 Dünya Kupası’nı düzenlemeye hak kazandı. Kendi ülkesindeki ilk kupaya Avrupa ülkelerinin ilgi göstermemesi nedeniyle Uruguay, İtalya 1934’e katılmadı. İtalya, kupa tarihinde eleme maçı oynayan ilk ve tek ev sahibi ülke oldu. Mısır, Dünya Kupası’na katılan ilk Afrika ülkesi unvanını elde etti. Uruguay’daki ilk Dünya Kupası’nda Arjantin forması giyen Monti, İtalya Milli Takımı’nda görev aldı. İtalya, ev sahibi takımın şampiyon olma geleneğini sürdürdü. Şili’de 1962’de düzenlenen Dünya Kupası oldukça sert geçti. Şili ve İtalya arasında oynanan ve sert faullere sahne olan maç sonrası, Şili’deki dükkanlara “İtalyanlar giremez” tabelaları asıldı. Kupanın ilk 12 maçında 37 futbolcu sakatlandı. Brezilya’nın yıldız futbolcusu Pele de ikinci maçında sakatlanarak kupaya veda etti. Brezilya ile Şili arasında oynanan ve “Sambacılar”ın 4-2 kazandığı maçın ardından Şilili futbolcu Ramirez’in babası kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Brezilya, finalde Çekoslovakya’yı 3-1 yenerek kupayı üst üste ikinci kez kazandı. Final maçının heyecanına dayanamayan 4 Brezilyalı taraftar, kalp krizi geçirerek öldü. Fransa’da düzenlenen 1998 Dünya Kupası’nda takım sayısı, 24’ten 32’ye yükseltildi. Dünya Kupası’nda altın gol uygulaması getirildi. Robert Prosinecki, 1990’da Yugoslavya adına gol attıktan sonra, 1998’de de Hırvatistan adına fileleri havalandırdı. Bir dönem Kayserispor ve Denizlispor’u da çalıştıran Prosinecki, böylece kupa tarihinde iki ülke milli takımı adına gol atan ilk futbolcu oldu. Alman Lothar Matthaeus, Dünya Kupası’nda 25. maçına çıkarak rekor kırdı. Ev sahibi takım ile son şampiyon, Dünya Kupası tarihinde ilk kez finalde karşılaştı. Ev sahibi Fransa, son şampiyon Brezilya’yı 3-0 yenerek tarihindeki ilk şampiyonluğa ulaştı.

ELENDİ

2002’de Güney Kore ve Japonya’da düzenlenen turnuvayı, ilk kez iki ülke birlikte düzenledi. Bu turnuva, Asya’da düzenlenen ilk kupa olarak da tarihe geçti. Türkiye, ikinci kez katıldığı Dünya Kupası’nda tarihi bir başarıya imza atarak dünya üçüncülüğüne ulaştı. 1954 İsviçre’de şampiyon olan Almanya’ya 2 maçta da yenilen Türkiye, 2002’de de şampiyonluğa ulaşan Brezilya’ya yine 2 maçta mağlup oldu. Milli takım, böylece katıldığı 2 Dünya Kupası’nda da sadece şampiyon takımlar karşısında mağlubiyet yaşadı. Son dünya şampiyonu takımın eleme oynamadan doğrudan katılması kuralı son kez uygulandı. Fransa, eleme oynamadan kupaya katılan son şampiyon oldu. Son şampiyon Fransa, gol atamadan kupadan elendi. Brezilya, Almanya’yı 2-0 yenerek beşinci kez şampiyonluğa ulaştı. Brezilya, evinde yapılan 2014’teki organizasyonda tarihi bir yenilgi yaşadı. Taraftarı önündeki yarı finalde Almanya’ya 7-1 yenilen “Sambacılar”, tarihinde ilk kez sahadan 7 gollü mağlubiyetle ayrıldı. Son şampiyon İspanya, 2014 Dünya Kupası’nın grup aşamasında elenmekten kurtulamadı. Almanya, final maçının uzatma devresinde bulduğu golle Arjantin’i 1-0 yenerek 4. şampiyonluğuna ulaştı. Amerika kıtasında düzenlenen bir turnuvada ilk kez Avrupa ekibi şampiyonluğa uzandı.