Okullarımızda Kuran-i Kerim ve din dersi verilmesi gerektiğini söylemiş ve nedenlerini ortaya koymuştuk. Yani Din öğretimi sahtekar cemaatlara, şeyhlere, kendini hoca diye nitelendiren ve Arabi kültürünü benimseyenlere bırakılmamalı. Din eğitimi farklı bir felsefedir. Din öğretimine kökeninden başlamak lazımdır.
a) Uzviyetten ilime,
b) Felsefeden sanata, ahlaka,
c)Dine.
Yükselmemiz gerekir. Zaten Atatürk ilkesi olan ve vazgeçilmezimiz LAİKLİK de buna hizmet eder. Bugünkü değil, önceden kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı yapısı eski ayarlarına döndürülmelidir.
Milletin ruhunu yapan Milli Eğitim (Maariftir). Eğitime değer vermeyen ulus yıkılışını kendi eli ile yapar. Türkiye’mizde uygulanan öğretmen atamaları, niteliksiz fakülte mezunlarının paralı öğretmen sanını taşımaktadır. Kimsede demiyor ki öğretmenler yetersiz. Çünkü denetim sistemin lav ettiniz. Okul müdürlerini de siyasi memur olarak atadınız mı, tamam. O zaman, işte dizleriniz üzerine düştünüz demektir. Korkunuz fazlalaştı. Cellat başınızda. Sınıfa gir çık. Bol ödev ver. Sansınlar ki bu iyi öğretmen. Aleyhinize bir memur dokundurma yaparsa süründürün aymazı! O bir gün mü oruç tuttu, siz daha fazla dindar olun. Bu vaziyet bu iktidar devam ettikçe sürsün. Bakarsın birileri çıkar sizi yüksek yerlere getirir veya referanslar gelişir.
İLK OKULLAR: Çocukların toplumsal yaşama katılmalarının somut ilk adımıdır. Öğrencilerimiz yaşam boyu öğreneceklerinin yüzde 60’ını bu sınıfta kapar gerisini de aşama aşama yükler. İlkokul programlarının değişmesi sizce uygun muydu? Yazın ve düşünün.
Çocuğa alabildiğince (pedagojik anlamda diyorum) bilgi, anane, görgü vermenin ne zararı var?
Çocuğu altı-yedi saat okulda tutmanın eğitsel yönü nedir? Bence okullarda ders süresi beş saati geçmemeli. Hatta dört saatte yeterli olabilir. Bu bakımdan öğretmenler profesyonel olmalıdır. Öğretmenler maarif Bakanlığı tarafından çocuk bakıcısı olarak kullanılmaması gereklidir.
Sınıf sussun değil. Sınıf eğitsel faaliyet göstersin çalışması yapılmalı. Bu çalışmalar daha önce yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı arşiv çalışmalarında bunlar var.
İlkokul programındaki Hayat bilgisi beş saatse iki saati ahlak eğitimine ayrılmalı. Manevi kültürü değersiz kılan ögeler giderilmelidir. Yani değerler Eğitimi yapılmalıdır.
Milliyetçilik milletin sahip olduğu tarihin önünde gömülüdür. Bu bakımdan da pozitif bilimdeki Osmanlı gelenek ve buluşları da sezdirilmelidir. Kabak değil, insan yetiştireceğiz. İnsan yetiştirme modelimizi ortaya koyacağız.
Başka bir konu da ağırlıklı olarak TÜRKÇE dersidir. Türkçe dersi 1. sınıfta, çocuk okuma yazma öğreninceye kadar adı: İLKOKUMA-YAZMA olmalıdır. Okumaya geçince, dersin adı: ANLAMA ve ANLATIM olmalıdır. Buna göre çalışmalar yapılmalıdır. Şunu da belirtmeliyim ki çocuklar ne kadar çabuk okuyup yazarlarsa ve özgün okuma çalışması yaparlarsa o kadar verimli ve faydalıdır. Çalışmalar dedi.
Matematik Dersi ortalama her sınıfta beş saattir. Matematik hayat boyu her meslek gurubuna gerekeceğinden statik hesaplar yerine günlük hayatın gerektiği şekilde yapılmalı, yaptırılmalıdır.
Kalan zamanlar da ise eğitici çalışmalar dediğimiz spor, müzik, resim gibi çalışmalar verilmeli. Hobi şeklinde verilmeli, geliştirilmeli. Ayırt edici özellikle, branş okullarına kaydırılmalıdır.
Yarın Orta Okul, Lise ve Üniversite üzerine konuşacağım.
DEVAMI YARIN