Ekmek, Allah’ın insan verdiği en faziletli yiyecektir. Türkler bir Atasözü kullanırlar. “Ekmek,dört kitaptan üstündür.”, Ekmek zayi olmaz. Ekmek için emek gerekir. Ekmek namustur. Türkiye’nin savaş yıllarını düşünün. Ekmek bulamayınca neler yaptıklarını…
Başka ülkelere muhtaç olmamak için bir öküzü olan çiftçini, boyunduruğun altına girerek öküzlük ettiğini… Ekmek yapmak, satmak; şeref ister, bilgi ister, adamlık ister. Gözü doymazlar, ekmek yapıp ya yâda ekmek üretenlerin başkalarının çocuklarını hakkını bilerek gasp ettiğini bilirler mi? Gelelim ekmek tüketenlere: Çöpe ekmek atmak: Ekmek parasını nimet diyerek başımızın üstüne koyduğumuz, emek vererek onu kazanmaya gayret ettiğimiz yakarmışınız, ıslatır mısınız? Ekmeği çöpe atmak başta ekmeğe hürmetsizliktir. Aslında kendi çalıştığına saygısızlıktır. Siz bu kadar beceriksiz değilsiniz. Belki de ekmeğin midemize nasıl taze olarak gideceğini bilmiyorsunuz veya üşeniyorsunuz. Bakalım nasıl ekmeğimizi kurtarabiliriz:
-Evinizde ekmek kızartma makinesi varsa, kızartabilirsiniz.
-Tost makineniz varsa tost yapabilirsiniz.
-Bir büyük tencereye bir su bardağı su koyarak, ekmekleri süzgece koyup üstüne de bir kapak koyarak buharda yumuşacık hale getirebilirsiniz.
-Bayat emekleri ufak ufak doğrayarak, fırında kızarttıktan sonra da çorbalarda kullanırsınız. Bu parçalar uzun süre dayanır. Kalabilir.
-Kendinizde yapabilirsiniz.
Sabahları görüyorsunuz ekmek parasını alan fırına, büfeye koşuyor. Hatta çok pahalı ola simit gibi yiyecekleri bile çöp konteynırlarının kenarında görmeniz olasıdır. Vallahi ekmek haline gelinceye kadar buğdayın oluşma şeklini bilseniz, nasıl zorluklarla soframıza geldiğini, ekmeği dilimler her lokmada teşekkür edersiniz. Rusya’dan buğday alıyoruz. Buğday stratejiktir. Ülkemiz kendine yeterli buğday üretebilir. Çabalamak lazım. Kentlerde fırınları Belediye Zabıta Ekipleri sürekli kontrol etmelidir.
1-Ekmeğin rayici nedir?
2-Fırındaan çıkan ekmek kaç gramdır?
3-Ekmek fırında bekletilmeli mi?
4-Ekmek 6 saat sonra kaç gramdır?
Mutlu kazanç ve bereketli