Tarımda girdi maliyetleri sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de böcek sorunu alarmı çalıyor. Yıllardır üreticinin yüzü bir türlü gülmedi. Yeni çıkan bir böcek ağaçları kurutuyor ve bir daha meyve vermesini engelliyormuş.

Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde narenciye üretimini yok etme noktasına getiren yeşillenme hastalığı, vektör bir böcek tarafından yayılıyor. Henüz Türkiye’de görülmeyen hastalık narenciyeler için büyük tehlike oluşturuyor. Çiftçiye uyarıda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Seyla Tepe üreticiyi uyararak, şu sözlere yer verdi:

“Yeşillenme hastalığı henüz Türkiye'de görülmemiş durumda. Geçen hafta katıldığım bir toplantıda, üniversiteden hocalarımızın da yer aldığı Bioteck Derneği'nin bilgileri paylaşıldı. Bu hastalık hakkında Türkiye'de henüz bir kayıt bulunmuyor. Hastalığın ortaya çıkabilmesi için belirli bir böcek türünün varlığına ihtiyaç duyuluyor. Tarım İl Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü sürekli olarak araştırma veri çalışmaları yürütüyorlar. Şu ana kadar hastalık taşıyan böceğin Türkiye'ye girişine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Kıbrıs'ta hastalığın görülmesi üzerine Türkiye'de alınan önlemler arasında Karantina Müdürlüğü’nün kontrolleri bulunuyor. Hastalığın, dünya genelinde turunçgil üretim bölgelerinin yarısında bulunduğu ve ağaçları 5 yıl içinde öldürebilecek kadar güçlü olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, Türkiye'de bu hastalığın görülmesi durumunda izolasyon tedbirleri alınması önemli. “Hastalığı taşıyan böceği yiyen doğal düşmanın varlığı biliniyor. Ancak Türkiye'de bu doğal düşman üretilemiyor. Böceği üretebilmek için hastalığın bulunması gerekiyor. Şu ana kadar zirai karantina tedbirleri kapsamında ülkemize hastalık bulaştığını gösteren bir bilgi bulunmuyor. Yine de sürekli olarak zararın olup olmadığını takip etmek amacıyla survey çalışmaları yapılıyor.” Umarım üretici atık gün yüzü görür.