110 kilo olmuştum. Evde yürürken vitrinin salladığını hissediyordum. Ama kilo veremedim. Ne yaptımsa. Kepez sağlık merkezinde bir diyetisyene gittim.
Oda bana şunları söyledi’ Kalori değil, porsiyon hesabı yapın, Metabolizmanızı ‘bol su içerek’ canlandırın, Ani açlık atakları yaşamamak için, asla tek yönlü beslenmeyin, çünkü zayıflamak isterken bu hatanız kilo almanıza yol açabilir’ yiyecek içeceklerimin listesini verdi. 3 ay 5 ay derken benim metabolizma uyum sağlamadı. Ben kilo veremedim. Doktor acil zayıflaman gerekli demişti. Nefes bile alamıyordum. Beni zayıflama telaşı almıştı. Sonra tek başıma yapamayacağım anlaşılmıştı. Yüksek tansiyona bağlı şah damarımda sıkıntılı bir süreç yaşadım. Ve şuan 83 kiloyum. Düzenli bir şekilde doktorumun tavsiyesiyle zayıflıyorum. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik bizlere önerilerde bulunmuş. Belki acil zayıflamak isteyen nelere dikkat etmesi gerekir öğrenelim. Arkadaşlarımızı yaz mevsiminde artan etkinlikler ve tatil planımız nedeniyle hemen hepimizi zayıflama telaşı sarar. Ancak fazla kilolardan kurtulmanın çözümünü düşük kalorili şok diyetleri uygulamakta arıyorsanız, bu hayalinizden bir an önce vazgeçmenizde yarar var.
Müzeyyen Çelik, “Şok diyetler sizi kısa sürede mutlu etseler de, unutmayın ki hızla verilen kilolar ağırlıklı olarak kas ve sıvı kaybına sebep olduğu için yine hızla geri alınırlar. Daha da kötüsü; şok diyetler uzun süre uygulandığında tip 2 diyabetin başlıca sorumlusu insülin direncinden karaciğer yağlanmasına, kalp hastalıklarından depresyona kadar birçok sağlık sorununu da yol açabilirler” uyarısında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin ancak kilo alınmasına sebep olan hatalı beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle mümkün olabildiğine dikkat çekerek, “Sağlıklı kilo kaybı kişiden kişiye değişmekle birlikte, ideal olan haftada ortalama 1-1,5 kilo kaybetmektir” diyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, yaz aylarında sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin kurallarını anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu! Genellikle sabahın erken saatlerinde, zamansızlık ve iştahsızlık nedeniyle atlanan, yoğun iş temposuyla da unutulan öğündür kahvaltı. Ancak günün en önemli öğünüdür aslında. Zira, metabolizmanızın çalar saatidir. Bu nedenle uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı ederek metabolizmanızı erkenden çalıştırmaya başlamanız kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayarak gün içinde ani acıkma atakları yaşamanızı önleyecektir.
Gün içerisinde ortalama 1-2 porsiyon meyve ve 4-5 porsiyon sebze tüketmeye özen gösterin. Kahvaltınızda, üzerine yağ eklenmemiş mevsim sebzelerini, öğle ve akşam yemeklerinizde de az miktarda yağ ile hazırlanmış zeytinyağlılar ve bol yeşillikli salataları tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Sebzeler yüksek posa içerikleriyle hem tokluk hissi oluşturacak, hem de düşük kalorili oldukları için zayıflamanızı kolaylaştıracaktır. Meyveler ise uygun porsiyonda yenildiklerinde kan şekeri dengesi sağlayacakları için gün içinde tatlı krizlerini önleyeceklerdir. Sporu alışkanlık haline getirin.
Sağlıklı ve zinde bir vücut için haftanın en az 3 günü spor yapmayı ihmal etmeyin. Eğer insülin direnciniz ve hipogliseminiz yoksa, sabah aç karnına gerçekleştirilen egzersizler metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Sevgilerimle…