Cuma günü Antalya’nın Kaş İlçesi’nde deprem olmuştu. Her deprem gibi bu da Antalyalıları çok korkuttu.

Kahramanmaraş depreminden sonra ders almamızı beklemiyorduk. Ancak Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan’ın açıklaması beni endişelendirdi. Başkan Akdoğan bakın neler söyledi:

"Antalya'nın deprem açısından en riskli bölgesi Batı Antalya dediğimiz Kemer'den başlayarak Kaş'ın Kalkan'a uzanan bölgesi oluyor. Çünkü, Fethiye, Burdur fay zonu bu bölgenin çok yakınından geçiyor. Geçmişte de zaten Kaş bölgesinde çok ciddi depremler olduğu biliniyor. Özellikle Demre'de Batık Şehir var ve bu anlamda söz konusu bölge ciddi bir deprem riski içeriyor. Pandemiden kısa bir süre önce Kaş ve Kalkan bölgesinde çok ciddi bir villa turizmi başladı. Ancak, buradaki arsalar imarlı olmadığı için insanlar bu bölgeye kaçak villalar yaptılar.

Bu kaçak villalara da idareler göz yumdu ve hiçbir mühendislik hizmeti almamış, tamamen usta marifetiyle yapılmış bir villa yoğunluğu oluştu. Diğer meslek odaları da biz de Kaş bölgesindeki imar probleminin acilen çözülmesi gerektiğini söylemiştik. Buradaki yapılar deprem açısından mühendis ya da teknik bir insan gözetiminde yapılmış olabilir.

Ancak, bu işlemlerin kayıt altına alınması gerekiyor. İmarsız bir şekilde yapılan binlerce villa yıkılamaz ve yıkılamıyor da zaten. Kaş Belediyesi yıllardır bu bölge için yıkım ihalesine çıkıyor ancak hiçbir şekilde ihale gerçekleşmiyor. Bu yapıların ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyoruz.

Bu sebeple hızlı bir şekilde bu imar problemi çözülmeli ve şu anki mevcut yapıların deprem dayanıklılığına sahip olup olmadığına dair karar vericilerin bir çalışmasının olup olmadığı da bilinmeli. Çünkü, ne şekilde yapıldığını bilmediğimiz sayısız yapı bu alanda turizm sektörüne hizmet sağlıyor. Antalya'da deprem denilince teknik insanların aklına gelen ilk yer Kaş bölgesi oluyor.

Burada diğer bir sorun ise Kaş bölgesinin kentte bir su problemine sebebiyet vermesidir. Bölgede insani tüketim amaçlı su aboneliği ya da tarımsal sulama aboneliği alıp villalarda kullanılıyor. İnsani tüketim amaçlı abonelikle villa havuzları dolduruluyor. Bu da hali hazırda su sorunu yaşayan bir kentte ele alınması gereken bir konu.

Kaş'ın imar durumu çevre kirliliğinden enerji tüketimine kadar birçok konuda büyük sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Bölgede yazın elektrik kesintileri sık sık yaşanıyor. Bu durum bölgenin imarsız şekilde büyümesinden ve alt yapıya getirdiği yükü kaldıramamasından kaynaklanmaktadır. O anlamda Antalya'nın deprem açısından en riskli bölgesi olan Kaş'ın en büyük problemi imar problemidir.

Bu sebeple bölgede imar planı yapılmalı ve mevcut yapılar için aksiyon alınması gerekir. Ben belediyenin bu kadar villayı yıkabileceğini düşünmüyorum. Eğer yıkılamıyorsa o zaman bu villaların denetim altına alınması ve Kaş'ın her geçen gün büyümeye devam eden bu sorununa çözüm bulunması gerekiyor.”