Son yıllarda üreticinin üstündeki yük her geçen gün artıyor. Girdi maliyetleri, ekonomik sıkıntı, verilmeyen destekler üretimi darbeliyor.

Zaten genele baktığımızda tarımın ne kadar gerilediği de gözler önünde. Üretici sık sık yetkililere çağrı yapsa da onların sesini duyan yok. Eskiden köylerde yapılan tarımın yerini işsizlik aldı. Özellikle gençler para kazanamamaktan şikayetçi olduğu için üretimden elini ayağını çekti.

Yetkililer ne kadar kulaklarını tıkasa da sorun her geçen gün büyüyor. Üretici her şeye rağmen üretmeye gayret ediyor. Ancak önlerine çıkan sorun bini aştı. Son yıllarda haberlerde sık sık ihraç edilen ürünler gümrükten geri çevriliyor. Türkiye’den ihraç edilen ancak yüksek miktarda pestisit kalıntı (zirai ilaç) ya da aflatoksin (küf hastalığı) bulunduğu gerekçesi ile iade edilen ürün sayısında artış sürüyor. Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü’nün sözlerine baktığımda da aklıma ‘Bakanlık ne iş yapıyor?’ sorusu geldi. Üzümcü,

“Burada yapılan testlerde çıkmayıp orada yapılan analizlerde çıkması ayrı bir konu. ‘Yeterince dikkat mi edilmiyor mu’ gibi soru işaretleri oluşuyor. Ülkelerin iade gerekçeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili ülkelerden istenmeli. Bu veriler de kamuoyuyla paylaşılmalı. Bu tür haberlerin çıkması ülke itibarımızı da kötü etkiliyor. Hatta ülkeden gıda ihracatını da zaman içerisinde olumsuz etkileyecektir. Bu konuda A’dan Z’ye, üreticiden ihracatçısına kadar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her birimine kadar sıkı denetlenmeli. Gerekli yaptırımlar uygulanmalı. Yalnızca son üründen numune alıp test etmek gerçek anlamda gıda güvenliğini sağlamaz. Ürünün üretimden tüketime kadar her aşaması denetlenmeli” demiş. Şimdi bende soru sorumak istiyorum. Yardım vermiyorsunuz, çiftçiyi duymuyorsunuz, tarım umurunuzda değil, üretim bitme noktasına geldi, ürünler patır patır yurtdışından ret yiyor. Peki siz neredesiniz? Ne iş yapıyorsunuz?