Bayram, birlik ve beraberlik demektir. Son yıllarda, özellikle de ekonomik krizin gölgesinde, bayramlar birçok insan için buruk geçiyor. Hele ki emekliler için… Bir zamanlar torunlarına harçlık verip bayram sofraları kuran büyüklerimiz, bugün ay sonunu nasıl getireceğini düşünüyor.

Pazar tezgâhlarındaki fiyatlar almış başını gitmiş. Etiketlere her baktıklarında iç çekiyorlar, eskiden kiloyla aldıkları meyveyi artık taneyle seçiyorlar. Torunlarına bayram şekeri almak bile lüks oldu. Kimse eski bayramların tadını bulamıyor ama en çok da emekliler özlüyor o eski günleri.

Bayram öncesi devletin verdiği bayram ikramiyesi de ne yazık ki beklentileri karşılamıyor. Çarşıya pazara çıktıklarında, aldıkları üç beş parça şeye yetmeyen parayla hayal kırıklığına uğruyorlar. Bir zamanlar bayramda çocuklarını, torunlarını sevindirmek için alan elken, şimdi veren el olmaktan çıkmış durumdalar.

Kimi emekliler bayram tatilinde oturup dinlenmeyi bırakın, ek iş yaparak geçinmeye çalışıyor. Kimi evini temizliğe açıyor, kimi mahalle bakkalında çalışıyor, kimi ise pazarlarda limon satıyor. Emekliliğin dinlenme ve huzur dönemi olması gerekirken, onlar için tam tersine mücadeleye devam etme süreci olmuş durumda.

Eskiden bayramlarda şehir dışından gelen çocuklarıyla dolup taşan evler, şimdi daha sessiz. Uçuk otobüs ve uçak bilet fiyatları, birçok aileyi ziyaret planlarından vazgeçirdi. Büyükler torunlarını kucaklamayı dört gözle beklerken, mesafeler artık sadece kilometre değil, ekonomik zorluklarla da ölçülüyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken, birçok emekli kurban kesmenin hayalini bile kuramıyor. Eskiden ortaklaşa hisseye girerek de olsa bir kurban almaya çalışırken, şimdi pazarın yolunu bile tutamıyorlar. Kurban fiyatları cep yakarken, emeklilerin bütçesi temel gıdayı bile zor karşılıyor.

Tüm bu zorluklara rağmen, emekliler yine de bayramın anlamını kaybetmemek için ellerinden geleni yapıyor. Çocuklarını, torunlarını mutlu etmek için sofralarında bir tas çorba da olsa kaynatıyorlar. Hayat şartları ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın, bir gülümsemeyle, bir sıcak sohbetle bayramın güzelliğini yaşatmaya çalışıyorlar.

Bayramlar, aslında paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel zamanlarıdır. Bugün ekonomik krizin yükü altında ezilen emeklilere daha çok destek olmanın, onların bayramını gerçekten bayram gibi geçirmelerini sağlamanın yollarını aramalıyız. Çünkü bir toplum, büyüklerine ne kadar sahip çıkarsa o kadar güçlü olur.