Her yaz geldi mi aklıma Gül arkadaşım gelir. Genç yaşta anne olan arkadaşım eşinden ayrıldıktan sonra annesi ve babasıyla birlikte yaşamaya başlamıştı.
Güler yüzlü tatlı dilli kimseyi kırmayan tek başına oğlunu büyüten cengaver anne. Benim zeynamdı. Bir dizi vardı tv de o sıralar zeyna diye. siyah dar deri yelek uzun çizmesi olan zeyna. Alnında ışıldaklı tacı olan zeyna. Bizim Türk zeynamızdı gül. Kafasında taşlı süslü. Uzun çizmesi olan. Yaz kış çizme giyerdi. Anne ve babası illa bizi denize götür demiş. Gülde ailesini alıp denize konyaaltına sahiline götürmüş. Şezlong almış anne ve babasına korumuş onları güneşten. Kendi güneşe uzanmış yağlanmış yanmak için.
Yattığı yerde uyuyor sanmış ailesi ellememiş uyusun diye. Artık yeter kalksın çok uyudu demişler. Ama gülüm uyanmamış. Ambulansla hastaneye kaldırmışlar. Beyin kanaması geçirmiş, erken fark etseler kurtarılırmış ama ne yazıkki kaybettik. Zeyna’mız vefat etti. Mekanı cennet olsun. Yaz sıcakları beyin kanasını tetikliyormuş. Beyni besleyen damarların yırtılarak kanın dışarı sızması ve beyin dokusunu tahrip etmesi ‘’beyin kanaması’’ olarak adlandırılıyor.
Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle artış gösteren beyin kanamasına özellikle orta yaş üzeri kalp ve tansiyon hastalarıyla, altta yatan sistemik hastalığı olan kanamaya yatkın kişilerde, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve halk arasında baloncuk olarak bilinen anevrizması ya da damar yumağı olarak bilinen AVM-KVM’si olan hastalarda rastlanabiliyor. Prof. Dr. Erkin Sönmez, yaz sıcaklarının beyin kanamalarını tetikleyebileceğini belirterek, alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi.
Bakalım bizlerde okuyup bilgilenelim. Sıcaklığın 32 santigrat dereceyi aştığı dönemlerde doğrudan güneşe maruz kalmak ya da yüksek nemli ortamlarda bulunmak beyin kanaması riskini önemli oranda artırmaktadır. Vücut sıcaklığının artmasıyla yaşanan terlemeyle birlikte ise kişi sıvı-tuz kaybı yaşar, kan basıncında hızlı değişiklikler meydana gelir ve bu da kan pıhtılaşmasında bozulmalara neden olur. Bu tür bir tabloda kişi inme (felç) ve beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına maruz kalabilmektedir.
Bu belirtiler varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Ani bilinç kaybı, bulantı, kusma ve baygınlık beyin kanamasının en bilinen belirtileri arasındadır. Hastanın zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması tedavi şansını yükseltir çünkü kanama küçük ve sınırlı bir alanda ise hızlı müdahale ve tıbbi takip ile kontrol altına alınabilmektedir. Sağlık kuruluşuna ulaştırılan hastaya bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleriyle tanı konulup, tedavi planı hazırlanır.
Hipertansiyonu bağlı şiddetli olmayan kanamalarda ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ancak beyin kanaması anevrizma ve damar bozukluğundan kaynaklanıyor ise ameliyat kararı alınabilir ya da hasta girişimsel radyolojik yöntemlerle tedavi edilebilir.