Ülkede her şeyin çarkı bozulmuş durumda. Ülkede her gün gündem değişiyor. Gündem değiştiği içinde asıl sorunlar görmezden geliniyor.
Özellikle üretim kanalları kapandıkça kapanıyor. Üretici üst üste darbe yerken, üreticinin sesini duyan yok. İnanılması zor olsa da Çukurova’yı Şubat ayında zirai don vurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Ocak 2025’te son 65 yılın en düşük yağışını alan Adana, Mersin ve Hatay’da 21-25 Şubat tarihlerinde yaşanan zirai don bir felakete dönüştü. Narenciye başta olmak üzere sert çekirdekli meyvelerden kayısı ve şeftali, ejder meyvesi, tarla bitkilerinden soğan, patates, marul, karpuz ve diğer ürünler ciddi zarar gördü. O günlerde dondan etkilenen buğday tarlalarındaki zarar ise 1 ay sonra ortaya çıktı.
Adana Ceyhan’da çiftçilik yapan Gökhan Akgül buğdaydaki zararı şöyle anlattı: “Şubat ayında narenciye bahçelerimizde ve diğer ürünlerle birlikte buğday tarlalarında da zirai don etkili oldu. Kasım ayında ektiğim 120 dönüm buğday tarlam için her türlü masrafı yaptım. Mazot, gübre, tohum gibi tüm girdileri kullandık. Kasım 2024’te ekim yaptık. Şubat’taki zirai don felaketinden buğdaylarımız da etkilendi. Biz sulama yaparak kurtarmaya çalıştık. Ancak dondan zarar gören buğday havaların ısınması ile birlikte sararmaya başladı. Ürünün gelişimi büyük oranda durdu. Sulamak da işe yaramadı. Yerine başka ürün ekmek üzere tarlayı sürdüm. Fakat yeni ürün için gereken suyu da alamadık. Devlet Su İşleri su vermediği için bu ekimi de yapamıyoruz. Benim gibi çok sayıda çiftçi var. Onlar da “ürünü kurtarabilir miyiz” diye umutla bekliyor. Kurtaramazsa hepsi tarlayı sürecek. Kurtarsa bile ciddi verim kaybı olacak. Emeğimiz, masraflarımız boşa gitti.”