Antalya’nın en önemli alışveriş merkezinin satışa çıkarılacak olması beni gerçekten çok üzdü.

Daha önce Kadıahmetoğulları Şirketi’ne ait Markantalya AVM FETÖ Soruşturması kapsamında TMSF’ye geçmiş, kayyım atanmıştı. Antalya’nın tam merkezindeki dev AVM’nin satış ilanı Resmi Gazete’de yayınlandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçen Markantalya AVM ile Isparta Meydan AVM satışa çıktı. Kadıahmetoğulları Asfalt İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait Markantalya AVM ile Isparta Meydan AVM satışa çıkarıldı. Satış bedeli olarak her iki AVM için 3 milyar 950 bin (Üçmilyardokuzyüzellimilyon) TL bedel biçildi. İhaleye katılmak isteyenlerin ise 395 milyon lira teminat ödemesi gerekiyor.

Bu alan Antalya’nın yakın tarihlerde nasıl ranta kurban edildiğinin en açık örneklerinden birisi. Antalya’nın şu anda hizmet veren otogarı, 1973 – 80 arasında görev yapan  belediye başkanı Av. Selahattin Tonguç döneminde planlandı.

Yeni otogarın yapımı Hasan Subaşı’nın Büyükşehir Belediye döneminde gerçekleştirildi. Böylece kent merkezindeki Eski Otogar Alanı boşaltıldı. Eski Otogar Alanı, kentin tarihi mezarlığı Andızlı’ya ve tarihi camilerinden Muratpaşa’ya bitişikti.  Yani çok değerli bir araziye sahipti.

Hasan Subaşı’nın başkanlığı döneminde Antalya Büyükşehir Belediyesi, dış finansman temin ederek Kalekapı Projesi hazırladı. Bu proje ile bugünkü Şarampol Kapalı Yol, yeniden düzenlenip yayalaştırıldı. Bu kapsamda Eski Otogar ve Doğu Garajı’nın da meydan olarak düzenlenmesi gündemdeydi.

Ama olmadı. Her iki alan yapılaşmaya açıldı. Eski Otogar Alanı ağırlıkla iş ve ticaret merkezi olarak ihaleye çıkarıldı. Alanın Andızlı Mezarlığı’na bakan kuzey doğu bölümünde belediyeye bir hizmet tesisi yapılacaktı. Aralarında imar hukukçusu siyasetçi Av. Fahrettin Köken’inde bulunduğu duyarlı kişi ve kurumlar dava açarak ihaleyi durdurdu. Dava açanlar burasının ağırlıkla meydan düzenlemesi ile kente kazandırılmasını talep ettiler.

CHP’li Dr. Bekir Kumbul’un Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde (1999- 2004) Eski Otogar Alanı yeniden projelendirildi. Bugünkü AVM’nin içerinde belediyeye ait kültür merkezi olacaktı. Söz konusu merkezde kurslar için alanlar, sinema, tiyatro, konferans salonları bulunacaktı. Ayrıca AVM’nin bodrumundaki 2 bin 300 araçlık otopark firma ve belediye tarafından ortak kullanılacaktı.

İhaleyi kazanan Kadıahmetoğulları firması maddi sıkıntı gerekçesi ile projeyi Başkan Kumbul döneminde bitiremedi. Menderes Türel’in başkanlığı döneminde ise projede değişiklikler yapıldı.  Halka açık meydan ile belediye ait kültür merkezi alanı daraltıldı. Daha sonra da kültür merkezinden vazgeçilip firmaya satıldı. Türel, o dönemde buna gerekçe olarak Eski Hal Alanı’ndaki Devlet Tiyatrosu binasının yakınlığını gösterdi. Kültür merkezinin gereksiz olduğunu savundu.