Gazetemiz muhabirlerinden Ayşegül Şahin, geçtiğimiz günlerde çocuklar ve gençler arasında sık sık duyduğumuz akran zorbalığı ile ilgili haber yapmış. Maalesef bu zorbalıkları çok sık duyar olduk. Birkaç genç bir araya gelip, güçsüz gördükleri çocuklara yapmadıklarını bırakmıyorlar. Bir de marifetmiş gibi bunları sosyal medyalarında paylaşıyorlar.

Bakın Akdeniz Üniversitesi KYK yurdunda görev yapan Psikolog Elif Erva Taşoluk, konuya ilişkin ne demiş:  “Bu konuyu özellikle deprem zamanında fazlasıyla yaşadığımızı söyleyebilirim. Depremzedeler yurtta konaklarken de yurtta hizmet veriyordum. Bu yüzden onları yakinen takip ettim bana gelip de danışan birçok kişi oldu. Aslında üniversite öğrencilerden ziyade depremzede öğrenciler arasında belirgin bir akran zorbalığı yaşanıyor. Özellikle maddi durumu yerinde olmayan veyahut diğer öğrenciye göre daha çelimsiz ya da daha kiloluysa, kendini savunamıyorsa güçlünün zayıfı ezmesi şeklinde olaylarla karşı karşıya kaldık. Öğrenciler eğer ezilen tarafsa yani zorbalığa uğruyorsa atılganlık eğitimi gibi eğitimler verip onların bu tür zorbalıklarla baş etmesini kolaylaştırmayı umduk. Eğer zorba tarafsa da psikolojik ilk yardım uyguladık. Görüşmeler sağladık. Önlemi açısından da mücadele yönünden seminerler verdik. Ne kadar etkili oldu emin değilim. Çünkü seminer esnasında bile, birbirlerini söz alma esnasında zorbaladılar. Bunları da yakinen gözlemlemiş olduk. Üniversite öğrencilerinin en çok şikayetçi olup bana geldikleri konular arasında depresyonu sayabilirim. Bunun yanı sıra umutsuzluk, boşluk, yaşamın anlamsızlığı ile alakalı duygular yaşıyorlar. Psikolojik sağlamlılık oldukça düşük. Öğrenciler, karşılaştıkları olağan vakalarla bile çok daha zor şekilde mücadele ediyorlar.  Depresyonun ya da tüm bu olumsuz duyguların sebebi olarak birçok etken sayabilirim. Ekonomi, gelecek kaygısı, sosyal medya, karşılaştırma. Yetersizlik hissiyle boğuşuyorlar. Bu durum da onları umutsuzluğa itiyor. Günlük hayata dair hiçbir inanç beslemedikleri için hayata olumlu bakamıyorlar. Bu yüzden de karamsarlar. Bununla mücadele edemeyip zaman zaman kendilerine zarar veriyorlar.”

Bu tarz şeylerden ailelerinde sorumlu olduğunu düşünüyorum. Ailelerin çocuklarına gösterdikleri davranışları çocuklar da dışarıdakilere uyguluyor. Onun için ailelere uyarıda bulunuyorum. Çocuklarınızı takip edin. Nasıl davrandıklarına dikkat edin. Sizde davranışlarınıza dikkat edin.