Bu yıl Amerikalı teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın yapay zekâ şirketi XAİ tanıtıldı. Elon Musk yeni yapay zeka şirketi xAI'yı hayata geçirdi. Şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada xAI'nın amacının "evrenin gerçek doğasını anlamak" olduğu kaydedildi.
Şirketin yapay zekâ alanında ne şekilde faaliyet göstereceği şu an için kesin olarak bilinmiyor. Ancak yapay zekâ teknolojisinin önde gelen şirketleri OpenAI, Google ve Anthropic ile önemli bir rekabete girmesi bekleniyor.
Bununla birlikte xAI, eleştirilerin de odağında. Elon Musk, mart ayında, yapay zeka robot tasarımları için ortak güvenlik protokolleri geliştirilene ve bağımsız uzmanlarca uygulanıp denetimi yapılana kadar ileri yapay zeka robotlarının geliştirilmesine ara verilmesini talep eden açık mektubu imzalayan binden fazla kişi arasında da yer almıştı. Bu yüzden Musk'ın kendi yapay zeka firmasını hayata geçirmesi hem eleştirildi, hem de büyük merakla karşılandı. XAI içerisinde daha önce DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla ve Toronto Üniversitesinde çalışan kişilerin yer aldığı biliniyor. Bununla birlikte ekip üyelerinin yapay zekâ teknolojisindeki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük eden kişiler oldukları da belirtildi.
TWİTTER KISITLAMALARI DA BU DURUMUN BİR SONUCU MU?
Musk bir süredir yapay zekâ şirketlerini ChatGPT, Microsoft Bing ve Google Bard'ın ardındaki gibi büyük dil modellerinin eğitimi için Twitter'dan yasadışı biçimde veri toplamakla suçluyor. ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın yanı sıra Microsoft ve Google'ın da sohbet botlarını eğitebilmesi için devasa bir veriye ihtiyacı var. Bu veri çoğunlukla internetteki yazılı materyalden sağlanıyor. Bu da dolayısıyla telif tartışmalarına yol açtı.
Musk da nisan ayında bu sebeple Microsoft'a dava açacağını yazmıştı. O zamandan beri Microsoft'la çekişmesi sürüyor. Milyarder kısa süre önce Twitter kullanıcılarının gün içinde görüntüleyebileceği tweet sayısına kısıtlama getirmişti. Mavi tikli Blue abonelerinin günde 10 bin, abone olmayan hesapların bin, platforma yeni kaydolmuş ve doğrulanmamış hesaplarınsa 500 paylaşımı görebilmesine karar verdi. Musk'ın bu hamlesi çok tartışılsa da birçok yorumcu bunu Microsoft gibi rakip şirketlerin Twitter'dan ücretsiz eğitim verisi toplamasının önüne geçmek için bu kararı aldığını düşündürdü. Kararın hemen ardından kendi yapay zeka girişimini duyurması ve Twitter'la yakın temas halinde işleyeceğini söylemesi de bu yorumu güçlendirdi.
XAI, MUSK’IN “YAPAY ZEKÂ DİSTOPYASINI” ÖNLEMEK ADINA KURDUĞU ORGANİZASYONUN BİR PARÇASI OLABİLİR Mİ?
Musk geçtiğimiz aylarda katıldığı bir röportajda, OpenAI için “Artık kapalı kaynak çalışıyorlar ve açıkça kâr amacı güdüyorlar. Microsoft’la yakın ittifak halindeler.” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ünlü milyarder, aynı röportaj sırasında yapay zekâ distopyasını önlemek için yeni bir organizasyon kurduğunu da dile getirmişti. İşte xAI, bu sıra dışı organizasyonun bir parçası şeklinde konumlandırılıyor olabilir.
XAİ’IN HEDEFİ NE?
Şirketin tam olarak nasıl finanse edildiği henüz açıklanmış değil. Ancak Financial Times’a göre Musk, SpaceX ve Tesla yatırımcılarından fon almayı planlıyor. Msuk’ın yapay zekâ söz konusu olduğunda öncelik verdiği hususların başında güvenlik geliyor. Musk, kısa süre önce daha güvenli bir yapay zekâ geliştirme stratejisi oluşturmak istediğini söylemişti. Yani “güvenlik” gerçekten de xAI’ın öncelikli hedeflerinden biri olabilir. Bununla birlikte Musk’a göre ChatGPT gibi sohbet botları “politik doğrucu” bir yöntemle eğitiliyor ve belirli kesimlerin görüşlerini yansıtan cevaplar veriyor. Buna karşın Musk, kendisinin “maksimum derecede meraklı” bir yapay zekâ yaratmayı hedeflediğini dile getiriyor. Ayrıca kendi şirketinin geliştireceği sistemlerin evrenin doğasını anlamaya çalışacağını ve insanlığa fayda sağlayan eylemlere öncelik vereceğini vurguluyor. xAI, Musk’ın şirketinden önce de bilinen ve yapay zekâ alanında sıklıkla kullanılan bir kavram. xAI, “Açıklanabilir Yapay Zekâ” anlamına gelen bir kısaltma.
İnsanların yapay zekâ tarafından verilen kararların veya tahminlerin arkasındaki mantığı anlayabildiği sistemleri tarif etmek için kullanılıyor. Yani tasarımcılarının bile yapay zekâya ait bazı kararları anlamakta zorlandığı “kara kutu” yapay zekâ sisteminin tam tersi. Musk’a ait yeni yapay zekâ şirketinin ismini nereden aldığı henüz açıklanmadı. Bu sebeple xAI ismi, milyarderin 3,5 yaşındaki oğlu X AE A-XII (kısaltmasıyla X) ve diğer şirketlerinin çatı firması olan X Corp’tan da geliyor olabileceği konuşuluyor. Bizi bu günlerde bu gibi haberler ürkütmüyor ancak, geleceğimiz sanırım sonunda yapay zeka tarafından planlanacak. Kaynak- independent