Kurban bayramına çok büyük hazırlıklar yaparak başlamıştık. Sonunu düşünmeden heyecanla. Annem koç kesecekti.
Bayram yemeklerimizi hazırladık. Kuru fasulye-pilav, yaprak sarma, yoğurt çorbası geceden hazırdı. Şimdiki nesil yağsız proteinler, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler hazırlıyor. Bir de kurban bayramıysa kestiğimiz hayvandan yağlı yağlı kavurmamız soframızdan eksik olmazdı. Bayram sabahı telaşımız bitti mi? Ardından baklavamız olmazsa olmazımız. Çok yemiştim. Annem her geleni yiyorsun homini gırtlak şişko olacaksın obez olacaksın diye başımın etini yedikçe.
Benim yedikçe yiyesim geliyordu. Her gittiğimiz evde hem tatlı, hem kavurma. Azıcık azıcık derken ben fenalaştım. Hastaneye kaldırıldım. Doktor kızdı annemde kızdı. Doktor bey benim kızım homini gırtlak ne verdilerse yedi. Şimdi mide fesadı bence diye doktora beni şikayet etti. Kötü bir bayram geçirdim. Şimdi az ve öz yemeği öğrendim. Arada kaçırsam da kendime hop dur diyorum. Diyetisyen Berna Ertuğ, Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek için beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmiş. Gelin hep birlikte bakalım neler söylemiş.
Ertuğ, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Bayramda kahvaltının önemine değinen Ertuğ, aşırı et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunlarının önüne geçmek için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik, esmer ekmek gibi sindirimi nispeten daha kolay olan besinlerin tüketilmesi önerildiğine dikkati çekti. “Yemeklerinizi önceden planlayın” diyen Ertuğ, “Bayram başlamadan önce yemeklerinizi planlamak için biraz zaman ayırın. Yağsız proteinler, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi çeşitli besin açısından zengin gıdaları ekleyin.
İleriye yönelik planlama yapmak, daha sağlıklı seçimler yapmanıza ve aşırıya kaçmamanıza yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verdi. Berna Ertuğ, yemeklerde ölçülü olunması gerektiğini vurgulayarak, “Kurban Bayramı abartılı ziyafetlerle eş anlamlıdır, ancak ölçülü olmanın anahtar olduğunu unutmayın. En sevdiğiniz yemeklerin tadını çıkarın ancak porsiyon boyutlarına dikkat edin. Lezzetlerin tadını çıkarın ve vücudunuzun tokluk hissini yaşaması için yavaş yiyin.
Bu sayede aşırı yemeden kendinizi şımartabilirsiniz. Yalın proteine öncelik verin. Kurban Bayramı'nın merkezinde bir hayvanın kurban edilmesi olduğundan et yemekleri ön plandadır. Yağsız et kesimlerinden yemeyi tercih edin. Görünür yağları giderin ve derin yağda kızartmak yerine ızgara veya fırınlama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini seçin. Bu, sağlıksız yağ alımını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bayram süresince et tüketim miktarında ve sıklığında çok dikkatli olunmalıdır. Öğünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et ihtiyacınızı karşılayacaktır” diye konuştu.
Ertuğ, “Su tüketimine özen gösterin. Bayram süresince sıvı alımını gözden kaçırmak kolaydır. Ancak özellikle sıcak iklimlerde susuz kalmamak çok önemlidir. Şekerli içecekler yerine su, su veya bitki çayları tercih edin. Aşırı kalori tüketimine katkıda bulunabilecekleri için gazlı içeceklerin ve şekerli meyve sularının alımını sınırlayın. İşlenmiş ve kızartılmış yiyecekleri sınırlandırın. Kızarmış atıştırmalıklar ve tatlılarla kendinizi şımartmak cazip gelse de bunların tüketimini sınırlamaya çalışın.
Bu gıdalar genellikle sağlıksız yağlar bakımından yüksektir ve kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yerine fırında veya ızgarada pişirilmiş ev yapımı alternatiflere odaklanın ve fındık, kuru meyve veya yoğurt gibi daha sağlıklı atıştırmalıkları seçin.
Yavaş yiyin. Bayram yemeklerinizin tadını çıkarırken dikkatli olun. Kurban Bayramı'nda aktif bir yaşam tarzını sürdürmek çok önemlidir. Aile yürüyüşleri, açık hava oyunları veya spor gibi fiziksel aktivitelere katılın. Sevdiklerinizi katılmaya teşvik edin çünkü bu, fazla kalorileri yakarken aynı zamanda bağ kurmayı da teşvik eder.” Sevgilerimle, iyi bayramlar…