TÜSİAD konuşmuş, konuştuğu için soruşturma açılmış.  Erken seçim tartışmaları devam ediyormuş.

CHP Kurultayı için soruşturma başlatılmış. Ekrem İmamoğlu’na 4 yıl hapis cezası isteniyormuş. Belediyelere kayyumlar atanıyormuş. İşsizler 11 milyona ulaşmış. Emekliler semt pazarlarında geceleri artıkları topluyormuş. Asgari ücret açlık sınırının altındaymış. Mış mış mış…

Bunlar bizim gündemimiz. Dışarıda ise; ABD, sansasyonlar yaratıyormuş. Barış görüşmelerine aracılık yapıyormuş. İsrail Gazze’yi yok etme planından vazgeçmemiş. Putin ve Zelenski, Trump’ın gözetiminde Suudi Arabistan’da görüşecekmiş. Avrupa resesyona girmek üzereymiş. İskoçya'da cezaevlerini rahatlatmak için mahkumlar serbest bırakılıyormuş. Mış mış mış.

 Bunlar hep günü kurtarma gündemleri. Asıl önümüzde yepyeni tüm dünyayı ilgilendiren bir gündem var ki, bu haftanın konusu.

 28 Şubatta tüm gezegenler bir hizaya dizilecek ve biz bunu yeryüzünden görebileceğiz. Peki, bunun ne önemi var. Gerçi astrologlara göre pek çok değişimi yaratacak bir güç gibi görünse de biz bilimsel yönüne biraz değinelim ve gelişmiş ülkeler nelerle uğraşıyor biz neyle diyelim…

Altı gezegen, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün, Ocak ve Şubat aylarında bulutsuz gecelerde görülebiliyor.

Şubat ayında, sadece bir geceliğine Merkür de bu gezegenlere katılacak ve yedi gezegen hizalanmış olacak ve belli bölgelerde görülebilecek.

Ancak bu tür olaylar sadece astronomi tutkunları için bir gösteri değil. Güneş sistemimize gerçek bir etkisi olabilir ve güneş sistemindeki yerimize dair yeni ipuçları verme potansiyeli de var. Güneş sistemimizdeki sekiz büyük gezegen aynı düzlemde ve hepsi farklı hızlarda güneşin yörüngesi etrafında dönüyor. Güneşe en yakın gezegen olan Merkür, yörüngeyi 88 günde tamamlarken, Dünya 365 günde, Neptün ise 60 bin 190 günde yani 165 dünya yılında tamamlıyor.

28 Şubat'ta hava koşulları izin verirse, tüm yedi gezegen yerdeki gözlemcilerce görülebilecek.

İngiltere'deki Fifth Strar Laboratuvarları'ndan astronomi uzmanı Jennifer Millard "Kendi gözlerinizle gezegenleri görmenin özel bir yanı var" diyor. Peki, bu görülmesi müthiş bir olay olsa da, hizalanmanın Dünya'ya bir etkisi olacak mı? Ya da Güneş Sistemi veya ötesi konusundaki bilgilerimizi artırabilir mi?

Fizikçi Frank Stefani, Venüs, Dünya ve Jüpiter'in ortak gelgit güçlerinin sorunun yanıtı olabileceğine inanıyor. Gezegenlerin tek başına Güneş üzerindeki gelgit çekişi çok küçükse de, Stefani iki ya da daha fazla gezegen güneşle hizalanınca ortaya çıkan Rossby dalgaları diye bilinen gücün güneşin içinde küçük döngülere yol açabileceğini belirtiyor. Rossby dalgaları dünyadaki hava olaylarını da etkiliyor. "Rossby dalgaları Dünya'da siklonlara ve anti-siklonlara neden oluyor. Aynı Rossby dalgaları Güneş'te de var" diyor. Stefani'nin hesaplamalarına göre Venüs, Dünya ve Jüpiter'in hizalanması, güneş aktivitesinde 11,07 yıllık bir periyodikliğe neden olacaktır. Bu da güneşte gördüğümüz döngülerle neredeyse örtüşen bir süre.

Bu dizilimin bilimsel gözlemlere yararları çok olacak. Özellikle de Güneş Sistemi'nin keşfinde.

Uzak gezegenlere uzay aracı göndermek on yıllar alabilir. Jüpiter gibi iyi konumlanmış bir gezegenin yerçekim gücünün bir uzay aracının mesafeleri atlamada kullanımı, seyahat süresini önemli ölçüde azaltabilir. Bunu en iyi yapansa NASA'nın Voyager uzay araçları.

1966'da NASA uzmanı Gary Flandro, en dış çeperdeki dört gezegenin, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün hizalanacağını hesaplamıştı. Hesaplamalara göre 1977'de 30 yıl değil, 12 yıl içinde hepsini ziyaret edebilmemiz mümkün olacaktı.

Her 175 yılda bir gerçekleşen bu hizalanma NASA'yı Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçlarını 1977'de Güneş Sistemi'nin dış çeperlerine "Büyük tura" göndermeye yöneltti.

Voyager 1, 1979'da Jüpiter'in, 1980'de de Satürn'ün yanından geçti. Uranüs ve Neptün'den kaçınıldı, çünkü bilim insanları uzay aracının Satürn'ün etkileyici ayı Titan'ın yanından geçmek istiyordu ve bu atlama etkisi olmadan yapılamazdı.

Voyager 2 ise hizalanmayı her dört gezegeni ziyaret etmek için kullandı ve Uranüs ile Neptün'ü 1986 ve 1989'da ziyaret eden ilk ve tek uzay aracı oldu.

 Dünyanın böyle bir gündemi var bu hafta, ancak bizde gündem soğuk hava, zamlar, pahalılık erken seçim olacak mı, Cumhurbaşkanlığı yarışı.

 Teknoloji, uzay, üretim, yapay zeka gelecek kimin umurunda biz günü kurtaralım.