Bağışıklık sisteminiz düşükse yandınız. Yetersiz beslenme, yetersiz uyku, hareketsizlik varsa bağışıklık sisteminiz düşükse hemen hastalanırsınız.
Sık sık enfeksiyon geçirmek, yavaş iyileşen yaralar, sürekli yorgun hissetmek, cilt sorunlarıyla karşılaşmak, sindirim sorunları yaşamak, kronik sinüzit, alerjik reaksiyonlar, ateş ve titreme, lenf bezlerinde şişlik ve otoimmün hastalıklar Bağışıklık sistemi düşüklüğünün 11 belirtisi olduğunu söylemişti bir doktor abim. Hastaneye mutlaka git bağışıklık sistemin düşük olabilir demişti. Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı en önemli savunma mekanizmasıdır de diyerek beni uyarmıştı. Geçenler de Dr. Nevrez Koylan, bağışıklı sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu bakalım ne yapmalıyız ne yapmamamız gerekli hep birlikde bilinçli bir şekilde öğrenelim. Bağışıklık sistemi sorunlarının çeşitli sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten.
Dr. Nevrez Koylan, “Bağışıklık sistemi sorunları genetik faktörler, kronik stres, yetersiz beslenme, uyku eksikliği, hareketsizlik, HIV/AIDS gibi viral enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar nedeniyle görülebilir” dedi. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve uyku, stres yönetimi, hijyen ve sigara içmemenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlatan Koylan, bağışıklık sisteminin düşük olduğunu gösteren belirtileri paylaştı: Bağışıklık sistemi güçsüzlüğünün en yaygın belirtilerinden biri, sık sık enfeksiyon geçirmektir.
Eğer yılda birkaç kez soğuk algınlığı, grip, idrar yolu enfeksiyonu veya diğer enfeksiyonları yaşıyorsanız bağışıklık sisteminiz zayıf olabilir. Yaralarınızın ve kesiklerinizin normalden daha uzun sürede iyileştiğini fark ediyorsanız, bu bağışıklık sistemi güçsüzlüğünün bir işareti olabilir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, yaraların hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesini sağlar. Sürekli yorgun hissetmek ve enerjik olmamak da bağışıklık sistemi sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlarla savaşmak için zorladığında kronik yorgunluk oluşabilir. Cilt sağlığı, bağışıklık sistemimizin bir yansımasıdır.
Kişide sık sık cilt enfeksiyonları, kızarıklık, egzama veya sedef hastalığı gibi problemler gözlemleniyorsa, bu durum bağışıklık sistemi güçsüzlüğünü gösterebilir. Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ile yakından ilişkilidir. İshal, kabızlık, şişkinlik veya gaz gibi kronik sindirim sorunları yaşıyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendirmekte fayda var. Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanmasıdır ve genellikle bağışıklık sistemi sorunlarının bir işareti olarak kabul edilir.
Bağışıklık sistemi sorunları, vücudun normalde zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki vermesine neden olabilir. Sık sık alerjik reaksiyonlar yaşıyorsanız bu durum bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmadığını gösterebilir. Açıklanamayan ateş ve titreme atakları, vücudunuzun bir enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını ve bağışıklık sisteminizin zorlandığını gösterebilir.
Lenf bezlerinde sürekli şişlik, bağışıklık sistemi sorunlarının bir belirtisi olabilir. Lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır ve enfeksiyonlarla savaşırken şişebilir. Bağışıklık sistemi bazen vücudun kendi hücrelerine saldırarak otoimmün hastalıklara yol açabilir. Lupus, romatoid artrit, Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün hastalıklar bağışıklık sistemi sorunlarının ciddi belirtilerindendir. Hastalıkları küçümsememeliyiz. Her an başımıza neler gelir bilemeyiz. Ne kadar öğrenip bilinçli bir şekilde hastalıklarla mücadele edersek, hayata daha sıkı tutunuruz. Sevgilerimle…