Bir şehir hayal edelim sevgili okuyucular, bir şehir ama normal bir şehir değil.

En baştan yapılacak bir şey. Bomboş bir alanı düşünelim, ağaçlar, hayvanlar ve diğer canlıların olmadığı bir alanı… Haydi başlayalım! Bir şehir kurmadan önceden oranın toprak yapısı ve arazi özelliklerini belirlemekte yarar var. Toprak ve arazi ölçümlerinden sonra belirli yol ve sokakların haritası çıkarılmalıdır. Her sokakta dört katlı binalar yer almalıdır. Bu binalardaki dairelerin her biri eşit boyutlar ve geniş olmalıdır ki oturabilecek insanlar rahat etsin. Bu binalar dörtlü ya da altılı sistemli olacak şekilde oluşturulmalıdır.

Yani site olarak dört ya da altı binadan oluşan binalar olmalıdır. Binaların bahçeleri, oturma alanları, otopark, oyun parkları ve yüzme alanları olmalıdır. Sosyalleşmeye müsait binalar olmalıdır. Cadde boyu binaların altlarında belirli biçimde tabelalarla ki bunlar minimalist tarzda olmalı ki göz yormamalıdır… Binaların kurulumu bitince diğer sistemlere geçebiliriz.

Her dört sokağın ortasında geniş bir park alanı olmalıdır. Her mahalle için iki ya da üç pazar yeri bulunmalı ve kapalı pazar alanı olmalıdır. Caddeler ve sokaklar boyunca gölgelik veren ağaç tipleri seçilmeli ve her ağacın çevresinde oturma alanları yapılmalıdır. Sokak hayvanları için de belirli alanlarda kulübe ve yaşam alanları kurulmalıdır. Her belediye her gün sabah öğlen ve akşam olmak üzere hayvanların mama ve su ihtiyacını karşılamalıdır. Caddeler olabildiğince geniş ve üst geçitli olmak zorundadır.

Bu üst geçitlerin üstleri de kapalı olmalıdır çünkü yaz ve kış boyunca hava olaylarına karşı insanlar korunmalıdır. Binaların çatıları özel tasarlanmalıdır, güneş enerjisinin sağlanması için bu şarttır. Koşu ve bisiklet yolları belirli güzergahlar boyunca olmalı, orman ya da deniz manzarası sağlık açısından önemli. Her bina kendi kapısının önünü gün içerisinde temizlemekle zorunlu olmalıdır ki kirlilik en aza indirilmelidir.  Ulaşım için gerekli olanlar tramvay, metro, vapur, otobüs gibi araçların sayısında artış olmalıdır ki nüfusun artmasına karşılık önlem alınmalıdır.

Gelişmiş seviyesi yalnızca yapılarla olmayacağı için o şehirdeki insanlar ciddi bir eğitimden geçirilmelidir. Sağlık sistemleri her ilçenin merkezinde yer almalıdır. Hastane yanında bir karakol bulunmalıdır. Adliye binaları da bu yapıların karşı tarafından bulunmalıdır. İbadet yerleri ise yeşil alanlara yakınmalıdır.

Eğlence mekanları ise şehir merkezinden biraz uzakta kurulmalıdır ki orada yaşayan bölge halkı sesten ve gürültüden rahatsız olmamalıdır. Okulların çevrelerinde denetimler şiddetli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Güvenlik en üst seviyeye çıkarılmalıdır. Kültürel etkinlikler için insanlar teşvik edilmelidir. İş alanlarına göre çalışma düzenleri oturtulmalıdır ki trafik sorunu en aza indirilmelidir. Bu yoğunluğun azaltılması şehirdeki kargaşanın da önüne geçecektir.

Örneğin; sağlık çalışanları sabah sekizde yolda olurken güvenlik güçleri sabah dokuzda yolda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Çalışma saatleri de en aza indirilmelidir, sekiz saat yerine altı saate düşürülmelidir istisnalar dışında muhakkak gerçekleştirilmelidir. Sağlıklı bir şehir ancak ruhen ve bedenen sağlıklı insanlarla sağlanabilir. Sevgilerimle…