Bir çölü andıran Patara kum tepeleri, hem sahip olduğu manzara hem de çevresindeki antik kent ve plajıyla unutulmaz bir deneyim sunuyor. Kumların uyandırdığı bilinmezlik hissiyle kum tepelerinde yol alan ziyaretçiler, adeta farklı bir dünyaya giriş yapıyor. Bu dünyayı daha yakından tanımanız için Patara Kum Tepeleri hakkında birçok bilgiyi sizin için araştırdık. Hadi o zaman Patara Kum Tepeleri hakkında sizi şaşırtacak bilgilere beraber bakalım! Patara Kum Tepeleri Hakkında Genel Bilgi
Tamamen doğa eliyle oluşan, beyaz lüle taşlarıyla dolu olan Patara kum tepeleri, Patara Plajı’nın sahil şeridinde sonsuzluğa doğru uzanıyor. Bu tepeler kumsalın orta kısımlarında yoğunlaşmış durumda. Çölleri andıran, rüzgarda farklı yönlere yelken açan ve güneşin altında altın rengine dönüşen bu kum tanecikleri, denizin ve tarihin tüm kokularını bir araya getiriyor. Gelemiş Köyü’nün hemen yakınında yer alan Patara orman, deniz ve çölü bir arada sunan bakir doğasıyla her göreni büyülüyor. Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan, Gelemiş Köyü’nün hemen yakınında yer alan Patara orman, deniz ve çölü bir arada sunan bakir doğasıyla her göreni büyülüyor. Patara Kum Tepesi, rüzgar ve dalgaların doğal akışında sertleşerek oluşan beyaz lüle taşları ile kaplı, Ülkemiz coğrafyasında hem tarihi hem de doğal güzelliği aynı alanda barındıran ender yerlerden biri, Antik Çağda ticaret merkezi olarak kullanılan Patara Antik Kent’inin büyüsünü paylaşıyor. Ülkemizde altın sarısı kumları ile çöl ambiyansını yaşayabileceğiniz doğal bir güzellik sunuyor. Patara’nın nefesleri kesen kumlarında safari turu yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik bu turlar hem at hem de deveyle yapılabiliyor.
Kumlarda yürümenin ve tozu dumana katmanın keyfi bir başka olsa da atlı ve develi safari turlarını da listenize almayı düşünebilirsiniz. Özellikle gün batımında yapılan bu safari turları unutulmaz anlara şahit olmanızı sağlıyor. Patara kum tepelerinin yakınında yer alan ve Türkiye’nin en güzel plajları arasında gösterilen Patara Plajı, aynı zamanda 12 kilometreyi bulan uzunluğuyla ülkemizin en uzun plajı ünvanına sahip. Bu plajı önemli kılan bir diğer özelliği ise plajın Caretta Caretta’lara ev sahipliği yapması. Patara Plajı, Caretta Caretta’ların yumurtlama alanı ve bu yüzden de sabah 08.00 ila akşam 19.00 saatleri dışında plaj ziyarete kapatılıyor. Böylece bu güzel hayvanların yaşam alanları da korunmuş oluyor. Plajda sadece bir işletme var ve işletme dışında bu plaja herhangi bir şemsiye, şezlong konulması yasak. Doğaya zarar verebilecek aktivitelere plaj ve çevresinde izin verilmiyor. Denizi dalgalı ve oldukça sığ olan Patara’da kızgın kumlardan sonra keyif yapabilirsiniz. Patara Kum Tepesi’ne nasıl gidilir derseniz, Patara Antik Kenti, Patara Plajı ve Patara Kum Tepeleri Fethiye ve Kalkan arasında, Kaş ilçesine bağlı Gelemiş Köyü yakınında yer alıyor. Patara için Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Buradan transfer ile Kaş otogara gidebilirsiniz. Kaş otogardan Patara’ya minibüsler kalkıyor. Yok biz Muğla güzergahında kıyıdan kendi aracımız ile gelelim diyorsanız, Fethiye’ye ulaştıktan sonra Fethiye ile Kalkan arasında kalan Patara Kum Tepelerine rahatça ulaşabilirsiniz. Antalya üzerinden buraya gelmek isterseniz de Antalya Patara arası yaklaşık olarak 3 saat sürüyor. Patara Kum Tepesi için giriş ücreti mevcut. Antik kent için ödediğiniz ücret plaj için de geçerli oluyor. Patara kum tepesi giriş ücreti 2022 için 90 TL, Fakat müzekart geçerli. Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesine göre, açılış saati 08.00, kapanış saati 20.00 ve gişe kapanış saat 19.30 şeklindedir. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi Patara Plajı’nın Caretta Caretta’ların yumurtlama alanı olduğu için giriş ve çıkış saatlerine özen gösterilmesi gerektiğini tekrar belirtmek isteriz.
Patara plajına giriş ücretli mi? Antik Kent girişi için verdiğiniz ücret Patara Plajı için de geçerli oluyor. Ayrıca müze kartınız varsa hem antik kent hemde plaj için kullanabilirsiniz. Plajda şemsiye ve şezlong kiralamak isterseniz ikili şemsiye ve şezlong 100 TL’e kiralayabilirsiniz.