Geçtiğimiz günlerde olimpiyatın açılışı gerçekleşmiş dünyada tartışma konularına neden olmuştu.

Şimdi onu bir kenara bırakın ve Eurovision’un 2000 yılından itibaren açılışlarını inceleyelim. Her biri diğerinden farklı açılışlara ev sahipliği yapan açılış var.

Eurovision 2000 yılında İsveç’in başkenti Stockholm gerçekleşti. Açılış gösterisi çok sade idi, İsveç’ten görüntülerle katılan ülkeler sayılıp kamera arenaya döndü. Sahnenin ortasında İsveç’in geleneksel giysileri ile bir kız çocuğu ‘Welcome Europe’ diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Eurovision 2001 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleşen yarışmanın açılışı ise geçen yılın birincisi olan Olsen Kardeşler’in şarkılarıyla yapıldı. Sahnenin aşırı büyük olması nedeniyle açılışın tam atmosferi izleyicilere geçmemişti.

Eurovision 2002 yılında ise Estonya’nın başkenti Tallinn ev sahipliği yaparken 2001 yılında yarışmayı kazanan Tanel Padar ve Dave Benton kazandıkları şarkıyı okuyup sahneden çekildiler. Kısa bir açılış gerçekleşmiş oldu.

Eurovision 2003 yılında ise açılış hepsinden farklı olarak bir animasyon ile gerçekleşti. Letonya’nın başkenti Riga’da yapılan yarışmanın açılışı ondan önceki üç yıla oranla aşırı sade olarak kaldı. Animasyondan sonra sunucular geldi ki biri de geçen yıl kazanan Marie N’di.

Eurovision 2004 yılına gelindiğinse Eurovision dönüm noktası atladı. Açılış gösterileri ön plana çıktı. İstanbul’un ev sahipliği yarışmanın açılışı Sertab Erener geçen yıl kazandığı ‘Everyway That I Can’ söyledikten sonra ‘Leave’ opera olan şarkıyı semazenler eşliğinde söyledi. O dönemde gündeme oturmuştu çünkü semazenlerin dini bir değer taşıdığına inanılması toplumdan ziyade siyasiler arasında tartışmaya yaratmıştı.

Eurovision 2005 yılında ise Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleşen yarışmayı Ruslana, kendi şarkısı ‘Wild Dances’ı sözsüz hali ile çıkıp başka bir şarkısını dile getirdi.

Eurovision 2006 yılına gelindiğinde ise final açılışından çok yarı final açılışı konuşuldu. Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan yarışmada mitolojik varlıklar Eurovision şarkılarını söyleyip en sonunda hep birlikte kazanan karşı olan Helena Paparizou’nun şarkısı olan ‘My Number One’ı seslendirdiler.

Eurovision 2007 yılında ise 2003’e benzer bir yapı vardı yani tam olarak olmasa da bir film etkisi ile açılıyordu. Geçen yılın birincisi Lordi, ‘Hard Rock Hallelujah’ı yarı film yarı sahnede seslendirerek akıllarda görsel gösteri bıraktılar.

Eurovision 2008 yılına gelindiğinse Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleşen yarışmanın final açılışında Marija Şerifoviç kazandığı ‘Molitva’ şarkısının yeni versiyonunu ve bir başka şarkısını söyledi.

Eurovision 2009’da ise Rusya’nın başkenti Moskova’da inanılmaz gösteriler yaptıktan sonra Dima Bilan kendi şarkısı olan ‘Believe me’yi seslendirdi.

Eurovision 2010’a gelindiğinse ise 1956’dan 2010 yılına kadar ki yarışma ve tarihleri gösterilip bir perde de tüm katılımcı ülkelerin fanlarının olduğu görüntülerin ardından Alexander Rybak, kazandığı şarkısı Fairytale’i okudu.

Eurovision 2011 yılında ise Almanya’nın Düsseldorf kentinde yapılan yarışmanın açılışındaysa sunucular ve Lena Meyer, ‘Satellite’ şarkısını okudular.

Eurovision 2012 yılında Azerbaycan kendi kültürünü Bakü’deki sahnede gösterirken geçen yılın kazananları Eldar ve Nigar şarkıları ‘Running Scared’ı söylediler.

Eurovision 2013’e gelindiğinde ise yine değişiklik yapıldı ve bayraklı açılış yapıldı. Eurovision’un 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında da bu bayrak geçişti yapıldı ama her biri farklı tarzdaydı. 2020 yılında yaşanan corona virüs salgını nedeniyle yarışma gerçekleşememiş onun yerine katılımcı ülkelerin sanatçıları kendi şarkıları söyleyip kapanışta 1997 birincisinin şarkısını söylemişlerdi. 2021 yılında yine bayrak töreni gerçekleşmiş, 2022, 2023 ve 2024 yılında da aynı gösteri devam etmiştir.

Eurovision’un açılışı da artık bayrak gösterileri ile Olimpiyatları kıskandırır düzeye geldi. Umarım Türkiye’nin de bayrağı o arenalarda yerini alır.