Benim çocukluğum Eskişehir de geçti. Kar yağdı mı aylarca erimezdi. Çatıda sarkıtlar oluşurdu.

Bizler karın en temiz yerini bulmak için tepelere giderdik. Tabaklarımıza doldurup üzerine pekmez döküp o soğukta yerdik. Karlı Pekmez tatlımızdı bizim. Kışın gelmesini Karlı pekmez tatlımızı yemek için dört gözle beklerdik. Şimdi ise bardaklarla satıp sıcaktan bunalanları serinletiyorlar.

Yazın kar bulamazdık ama kışın yerdik bol bol. Boğazlarımız şişmez hastalanmazdık. Antalya da yaz geldi mi 2 bin 300 metre rakımlı Susambeli Yaylasından kar obruklarından çıkarılan kar, Antalya'da pazara getirilerek karlama olarak satışa sunuyorlar.  Antalyalılar yaz ayında kavuran sıcaklarda Torosların yüksek kesimlerdeki kar obruklarından çıkarılan karlar pekmez ya da meyve şurubuyla hazırlanan "karlama" ile serinliyor.

Pazarlarda karlama yaparak satan pazarcı Rıdvan Özer, her yıl olduğu gibi Gündoğmuş'un yaylalarından kar getirerek Antalya'da pazarlarda karlama sattığını söyledi. Bakalım bize neler anlatmış, karlamayla ilgili neler söylemiş okuyalım. Gündoğmuş'un 2 bin 300 - 2 bin 400 metre rakımlı yaylalarından haftalık olarak kar getirdiklerini anlatan Özer, “Her hafta Cuma günleri Gündoğmuş'un 2 bin 300 metre rakımlı yaylalarına gidiyoruz. Kar obruğundan karları çıkararak Antalya'ya getiriyoruz.

Her hafta yaklaşık 2 ton civarında karları çuvallara katarak getiriyoruz. Milleti hem serinletiyoruz, hem duasını alıyoruz, hem de para kazanıyoruz. Ekmeğimizi kardan çıkarıyoruz” dedi. Karlama işinin dede mesleğinin olduğunu söyleyen Özer, “Bizim bu dede mesleğimizdir. Bu iş oldukça zordur. Gözüktüğü gibi kolay bir meslek değildir. Yıllardır bu mesleği yapıyoruz. Tabii ki tecrübeliyiz" diye konuştu.

Antalya'da haftanın 6 günü semt pazarlarına çıkarak karlama sattığını söyleyen Özer, “Sıcakta zaten karlamayı bir kere yiyen müşteriler her zaman gelirler. Bu karlama insanı serinlettiği için sıcakta yediği zaman içini cız ettirir. Benim müşterilerim sabittir. Gelirler, otururlar, karlamalarını yerler.

Hem dinlenirler hem de serinlerler. Karlama olarak çeşitlerimizden pekmez, vişne, limon, çilek ve şerbet gibi 6 çeşit karlama yapıyoruz. En çok tercih edilen ise şerbet ve vişne olur. Gündoğmuş ilçesinin yaylalarından çuval çuval çeker pazarlarda bardak bardak satıyoruz. İnsanlarda afiyetle yerler. Karı mayıs ayının ortalarında getirmeye başlarız. Eylül ayının ortalarına kadar kar satışlarımız devam eder.

Zaten eylül ayının ortalarında havalar serinlemeye başlar. Meyve suyu ve pekmez ile karıştırdığım bardağını ve kasesini boyuna göre 30- 40- 60 liraya satıyorum" ifadelerine yer verdi.  Çocukluğumuzun karlı pekmez tatlımızı kışın yerken şimdi yazın pazarlarımızı rengarenk süsleyen serinleten Karlama içeceğimiz haline geldi. Sevgilerimle…