Hayatım boyunca unutmayacağım kötü hatıramdır kan aramak. Kardeşlerimle annem için sabaha kadar hastane hastane kan aramıştık.

Beyinden ameliyat olacaktı. Önce hastaneye anons geçildi yok, sonra Kızılay kan merkezine aradık orda da yok. Ailemiz ve komşularımız toplandık 6veya 7 arabaydık. İstanbul’daki tüm hastaneleri aradık. İki yere arkadaşlarımızdan 2 si kan bağışladı. Bizden kimse tutmuyor. Kız kardeşim vermişti ama bizim tutmadı. Kahrolmuştum sabaha kadar. Şükür bulduk ve kan vermenin ne kadar önemli olduğunu verdiğimiz kanın bir can kurtarmak olduğunu o gece daha iyi anlamıştım.

Altı ayda bir hep kan verdim  o günden sonra. İkinci kan arayışım manevi kızım arkadaşımın kızı elif için çok savaş verdim. Orda da imdadıma Antalya kan gönüllüleri diye bir grup koştu yardımımıza. Bir anda bulunuverdi. Hiç karşılık beklemeden gece koşarak gelen kan veren can dostlarımız. Allah eksikliklerini göstermesin. Gerçekten başına gelmeden anlamıyorsun. kan bağışının ne kadar önemli olduğunu , Kan bağışı yapmak, sağlıklı ve gönüllü bağışçılar tarafından sağlık kuruluşlarına veya kan bankalarına kan vererek ihtiyacı olan hastalara yardımcı olma süreci olduğunu bilmeniz için . Kan bağışı yapmak kalp ve karaciğer sağlığını desteklediği için. Kan vermek çok yararlıdır. Biz bunları bilmiyoruz. Kimler kan verebilir, yaş sınırı nelerdir , kan vermek sağlık açısından fayda verdiğini açıklayan Hematoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Serkan Ocakçı  kulak verelim neler söylemiş. 

Ocakçı: ‘Kan bağışı hem hastalara verilecek;  kan, kan ürünleri olan kırmızı kan süspansiyonu, plazma, trombosit için gerekli olduğu gibi hem de kandan üretilen immunoglobulin ve pıhtılaşma faktörleri gibi ilaçlar için de gereklidir’ dedi.  Sözlerine, ‘Bağışçı 19 yaşından gün almış olmalı, 66 yaşından gün almamış olmalıdır.   İlk kez kan verecek olan bağışçı ise 61 yaşından gün almamış olmalıdır. 70 yaşından gün almamış düzenli kan bağışçısı, kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla, yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir. Tam kan bağış sıklığı erkeklerde 90 günde birdir. Kadınlarda bağış aralığı 120 günde birdir. 

Yılda bir defayı geçmemek ve hekim onayı olmak kaydıyla, 2 bağış arası en az 2 ay olabilir. Aferez yöntemi ile bağışçıdan daha sık kan ürünü elde edilebilir. Aferez yöntemi en çok trombosit bağışlarında kullanılır. Bağışçıdan 48 saat ara ile tekrar trombosit aferezi yapılabilir. Haftada iki işlemi, yılda ise 24 bağışı geçmemek gerekir’ dedi.  Bana doktorum demişti ki ‘ Kan bağışında bulunmak bağışçıyı fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatır. Bağışçılar kendilerini daha iyi hisseder ve mümkün oldukça düzenli kan bağışı yapmak isterler’ gerçekden ben hep kan vermek istedim ve verdim. Kan vermenin ne kadar önemli olduğunu annemde öğrenmiştim. Lütfen sizlerde duyarlı olun. Sevgilerimle…