Ah bu karpuz, kavunlar. Hep başım dertte bir türlü seçemem. Tezgahlarlar nar gibi kırmızı karpuz, mis gibi kokan kavunun kokusuna bayılıp satın alırım.
Ama eve geldim mi, karpuz kelek kavun taş gibi tatsız çıkar. Kaç yaşına geldim bir türlü seçemem. Satıcıya siz seçer misiniz? derim. Belki bir ihtimal güzel çıkar. Çocuklarım akıllılık edip aldıkları yerde kestirip tadına bakarmış ben bir türlü yapamam. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz kelek karpuz ve kavunu ayıplı statüsünde olduğunu söylemiş. Bakalım neler yapacağız ayıplı ürün için neler söylemiş neler yapmalıyız bakalım.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, market, manav ve pazarda iştah kabartan, görünümüne aldanıp satın alındıktan sonra evde dilimlenirken renksiz ve tatsız haline rastlanılan olgunlaşmamış, 'kelek' karpuz ve kavunun 'ayıplı ürün' statüsünde yer aldığını belirterek, "Tüketici, satıcıdan ürünün değişimi veya parasını talep edebilir" dedi. Havaların ısınmasıyla yaz meyveleri market, manav ve pazar tezgahlarında yerini aldı. Görünümüyle iştah kabartan başta karpuz, kavun gibi sofraların vazgeçilmez tatlarına ilgi arttı. Son günlerde tezgahta taze, olgunlaşmış görünümüne aldanıp satın alınan başta karpuz ve kavunun, evde servis için dilimlendiğinde renksiz ve tatsız haline rastlanılmasından kaynaklı şikayetlerde artış oldu.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yetişmemiş, 'kelek' karpuz ve kavunun 'ayıplı ürün' statüsünde olmasından dolayı tüketicinin, satıcıdan ürünün değişimini veya parasını talep edebileceğini söyledi. Bozulma belirtisi olan meyve ve sebzelerin de ayıplı ürün sayıldığını dile getiren Gündüz, "Olgunlaşmamış meyve veya sebze pazarda, marketlerde satışa sunulamaz. Karpuz alıyorsunuz, kesildiğinde olgunlaşmamış olduğu görülüyor. Bu ürünü satıcıya bildirip, para iadesi ya da ürün değişimi yapabilirsiniz.
Bu durumda tüketici ürünün fotoğrafını çekip, satıcıya bildirmeli. Manavda, pazarda satıcı kabul etmezse, zabıta ile tutanak hazırlayıp, kurumlara şikayet edilebilir. Tüketici hakem heyetine başvurup, icra mahkemesine dilekçe verilebilir. Mahkeme sonrasında tüketici 20 bin lira civarında maddi, manevi tazminat kazanabilir. Tüketicinin alışveriş fişi, tezgah ve olgunlaşmamış ürünün fotoğrafı delil sayılır" diye konuştu. Eskiden çöpe atardık. Paramızda çöpe giderdi. Tüketici haklarımız öğrendiğimiz iyi oldu. Sevgilerimle…